România poate în doi ani de zile să elimine deficitul bugetar de 28 de miliarde de lei, dacă vor fi restructurate zonele în care banul public este cheltuit într-un mod nejutificat, a declarat ministrul Finanțelor Eugen Teodorovici, joi seară, la Antena 3.

Eugen TeodoroviciFoto: Captura Antena 3

„Le spunem și celor de la Fondul Monetar Internațional că România poate cam în doi ani de zile să își stingă deficitul de 28 de miliarde de lei. Suma nu este mare, dacă stăm cu toții să vedem acele zone în care banul public se cheltuie într-un mod nejutificat”, a spus ministrul, potrivit Mediafax.

În context, ministrul a vorbit despre creșterea economică și de nevoia de accelerare a investițiilor, mai ales în zona publică. „Este nevoie de accelerarea investițiilor, mai ales în zona publică, în transporturi sau în sănătate, pentru a face creșterea economică sustenabilă. Încă mai sunt de făcut eforturi, în noul context politic lucrurile se așază, oamenii se apucă de treabă, încep să își reia încrederea în economia din România”.

Teodorovici a spus că nu finanțarea este motivul pentru care proiectele de infrastructură nu se realizează, ci din cauza capacității slabe a unor structuri precum Compania de Drumuri sau cea de Căi Ferate, care nu se mobilizează suficient.

„Un euro în proiecte de infrastructură aduce doi euro în economie”, a spus ministrul.

Bugetul general consolidat a încheiat anul trecut cu un deficit de 27,3 miliarde lei (5,85 miliarde euro), reprezentând 2,88% din PIB.

O delegație a FMI s-a aflat în ultimele zile în România, pentru a face evaluări asupra mersului economiei.