Călin Popescu Tăriceanu a afirmat luni seară, la România TV, că declarația sa după alegerile din 26 mai a fost interpretată de unii ca o renunțare la candidatura la prezidențiale. Liderul ALDE a precizat că vor fi discuții cu liderii organizațiilor ALDE și va urma o decizie în acest sens, potrivit Mediafax.

Tariceanu Foto: AGERPRES

„Da, pot să fac o declarație a mea după alegerile din 26 mai a fost interpretată de unii ca o renunțare la candidatură. Eu am spus atunci că, la momentul respectiv că nu discut despre acest subiect. Cred că era și logic de ce nu discut despre acest subiect. În continuare, sigur că și noi la ALDE și cei din PSD, această problemă va trebui să o rezolvăm. Deci și ALDE o să discutăm probabil chiar în această săptămână cu liderii organizațiilor în cadrul structurilor statutare ale partidului și cel mai probabil va urma o decizie în acest sens, pentru stabilirea celui care va fi candidatul la alegerile prezidențiale”, a declarat Călin Popescu Tăriceanu, luni seară, la România TV.

Întrebat dacă posibilitatea ca Viorica Dăncilă să vrea să candideze la prezidențiale nu ar produce fricțiuni în coaliție, liderul ALDE a răspuns: „Nu știu ce planuri are domnia sa, dar fără îndoială în perioada următoare o să discutăm și aceste lucruri”.

Tăriceanu a adăugat, chestionat dacă este dispus să facă un compromis pentru un candidat comun la Cotroceni, că mereu a susținut că e important ca prezidențiabilul coaliției să fie acela care are cele mai mari șanse să îl învingă pe Klaus Iohannis.

„Ideea pe care eu am vehiculat-o de multe ori în public, eu am spus că noi trebuie să găsim acea soluție care ne dă cele mai mari șanse ca să îl învingem pe actualul președinte. Deci discutăm orice”, a explicat președintele ALDE.

Călin Popescu Tăriceanu a mai spus că premierul își poate duce mandatul până la capăt, în 2020, dacă „își dorește acest lucru, posibilitatea de a îl duce până la sfârșit există”.

Chestionat dacă rezultatul la moțiunea de cenzură ar schimba ceva în deciziile privind candidatura comună PSD-ALDE la prezidențiale, Tăriceanu a replicat: „Nu văd de ce. Moțiunea de cenzură eu o iau ca un exercițiu democratic pe care opoziția trebuie să îl facă și e bine că îl face. Nu are de ce să ne strice strategia noastră faptul că e o moțiune de cenzură. Probabil că ne vom mai întâlni până la sfârșitul mandatului cu moțiuni de cenzură”.

Liderul ALDE spunea, la începutul acestei luni, după votul în plenul Senatului prin care a respins cererea de începere a urmăririi penale pe numele său, că nu intră în discuție o candidatură la prezidențiale.

„În acest moment candidatura la prezidenţiale nu intră în discuţie în ceea ce mă priveşte. Pentru mine nu este o opţiune pe care în momentul de faţă să o analizez”, afirma atunci Călin Popescu Tăriceanu.