Ilie Nastase si Ion Tiriac au confirmat in cadrul emisiunii "100%" (Realitatea TV) amenintarile facute la adresa jurnalistului de la Evenimentul Zilei, Marius Chican, cel care a scris o serie de articole despre neregulile financiare din organizarea meciului de Cupa Davis de la Sibiu.

Nastase spune ca i-a zis fratelui jurnalistului: "Va omor pe toti daca-mi stricati familia", dar ca afirmatia nu era o amenintare in sine deoarce el are un alt gen de relatie cu acesta si-si permite sa foloseasca un astfel de limbaj. Nastase a motivat iritarea prin faptul ca articolele din Evenimentul Zilei l-ar fi facut sa se certe cu sotia toata noaptea.

IonTiriac a fost mai laconic afirmand ca "l-am luat deoparte si am incercat sa-i bag ceva-n cap ca sa inteleaga ceva.... Mi-a luat numele in desert si asta nu accept". Acel "ceva-n cap" a fost descris de Chican ca fiind o amenintare privitoare la postul sau de redactor, Tiriac afirmand ca este prieten cu patronul Ringier si chiar un investitor la ziar oferind un milion de euro publicitate catre EvZ. Motiv suficient, in opinia lui Ilie Nastase, ca jurnalistii ziarului amintit sa nu-l mai atace pe Tiriac.

Dincolo de declaratiile belicoase au ramas insa numeroase semne de intrebare cu privirire la neregulile financiare ale organizarii meciului de Cupa Davis.

Informatia pe scurt:

Intr-un articol publicat de Evenimentul Zilei pe 6 februarie, sub titlul "Dublul Haradau-Nastase, serviciu de 450.000 euro", ziaristul Marius Chican puncta urmatoarele:

-FRT a anuntat ca meciul de Cupa Davis cu francezii de la Sibiu ne va costa 450.000 deeuro

-Comparativ, decontul organizariipartidei cu aceeasi echipa a Frantei, in2003, la Sala Polivalenta din Bucuresti,in aceeasi faza a competitiei, a fost de fix100.000 de euro!

-FRT a cerut 300 de mii de euro de la Guvern iar Tariceau le-a aprobat prin OG aproape 200 de mii de euro

-si primaria Sibiu a contribuit cu55.000 de euro la bugetul competitiei

Cum a justificat initial FRT cheltuielile:

-75.000 de euro-cheltuieli de cazare, masa sitransport pentru echipa Romaniei si invitati (o suma exorbitanta)

-37.000 de euro vor ficheltuiti pentru achizitionarea suprafetei de joc (greenset).

-in total aproximativ 100 de mii de euro

-diferenta pana la 450.000 de euro a fost justificata, cu jumatate de gura, de sefiiFRT drept „cheltuieli cu lucrarile demodernizare a Salii Transilvania“.

-restul costurilor sunt aproapeinsignifiante: echipament, medicatie,baremuri pentru arbitri, tiparire debilete si de materiale promotionale

Ce a explicat Ilie Nastase in emisiune:

-Nastase spune ca a cerut acesti bani fiindca nu stia de ce suma era nevoie pentru organizarea competitiei. Acum, ca s-a dovedit ca suma necesara era una mult mai mica, banii nefolositi urmeaza sa fie returnati, a declarat Nastase care spune insa ca deconturile nu sunt gata si nu poate sa ofere niste sume exacte.

-Cazarea jucatorilor echipei Romaniei si a invitatilor a fost sponsorizata de omul de afaceri Aurel Munteanu, astfel incat s-a facut o economie de 75 de mii de euro. Nastase a fost mai mult nevoit sa recunoasca acest fapt la insistentele jurnalistului Marius Chican.

-Pretul pentru teren de joc s-a dovedit in final find mai mic, doar 25 de mii de euro, deoarece constructorul a facut un discount serios. Conform constructorului un teren nou realizat integral ar fi costat in jur de 35 de mii de euro.

-Omul de afaceri Aurel Munteanu spune ca si el a investit in amenajarea salii, bani pe care nu vrea sa-i mai recupereze de la primarie dorind sa faca acest lucru pentru sportivii din Sibiu. Omul de afaceri amintit spune insa ca nu stie exact ce suma a investit in sala.

Declaratiile lui Aurel Munteanu se contrazic insa cu cele ale presedintelui Consiliul Judetean Sibiu, Martin Botes, care afirma in Gazeta Sporturilor ca s-au efectuat mai multe lucrari de amenajare la sala iar banii dati de Consiliu ar fi fost suficienti pentru amenajare.

-Intervenit telefonic in cadrul emisiunii, capitanul nejucator al echipei Romaniei, Florin Segarceanu, spune ca din bugetul de 450 de mii de euro trebuie taiati acei 100 de mii de dolari care vin de la Federatia Internationala de Tenis, bani care sunt in mare parte pentru premierea jucatorilor.

Ramane asadar un buget initial de 350 de mii de euro, un buget considerat de Chican mult prea mare si in acest cuantum.

Amenintarile lui Nastase si Tiriac