Liderul ALDE Călin Popescu Tăriceanu a declarat că PSD a luat în calcul ca prin propunerea senatorului ALDE Teodor Meleșcanu la șefia Senatului să adune susținerea a 15 senatori și deputați din ALDE. Tăriceanu crede că ar putea avea loc "vreo dezertare sau două" din partidul său, potrivit Mediafax.

Tariceanu la Antena 3Foto: Captura Antena 3

"Este un moment stânjenitor pentru unii dintre noi, pentru că Teodor Meleșcanu a venit cu o propunere de a fi numit în funcția de președinte al Senatului din partea PSD dar în contul ALDE. Am discutat cu colegii dacă o astfel de formulă poate fi acceptată. Nu poate politic să fie acceptată, pentru că ea ar creea niște ambiguități pe care vrem să le evităm, de o continuare a asocierii noastre în actul de guvernare cu PSD. Am asistat la o încercare disperată a doamnei premier Dăncilă de a ataca ALDE, de a rupe partidul și de a veni cu această formulă care ar fi trebuit să însemne un cântec de sirenă și pentru alți colegi, care eventual să-l urmeze pe domnul Meleșcanu. Erau calcule la PSD care indicau că domnul Meleșcanu ar fi urmat să fie însoțit de un număr de senatori și deputați, aproximativ 15", a declarat Călin Popescu Tăriceanu, luni seara, la Antena 3.

Acesta a afirmat că deoarece PSD nu a obținut sprijinul la care se aștepta a amânat luni votul în plenul Senatului pentru noul președinte al forului legislativ.

"PSD vâzând că acest lucru nu se întâmplă și că nu există nicio fisură în decizia și în poziționarea colegilor mei, evident că au renunțat ca să-l mai propună pe domnul în funcția de președinte (al Senatului-n.red.) și din această cauză ieri, în plenul Senatului, nu s-a putut face alegerea unui președinte pentru că PSD nu avea o alternativă la propunerea de care discutam", a spus Tăriceanu.

De asemenea, președintele ALDE a afirmat că se așteaptă ca în zilele următoare Meleșcanu să dea un răspuns dacă va accepta propunerea social-democraților.

"Astăzi am avut o discuție directă cu domnia sa în care i-am spus că e bine să constate realitatea dimprejur din ALDE și că o astfel de mișcare nu ar avea sub nicio formă acordul nostru. Prin urmare cred că cea mai bună variantă ar fi să le transmită celor de la PSD că nu poate să meargă pe această propunere, dar nu am primit un răspuns concludent. O să așteptăm probabil mâine sau în zilele următoare să vedem ce hotărâre va lua", a spus Tăriceanu.

Politicianul consideră ar putea avea loc una sau două plecări din partidul său.

"Astăzi, așa cum am văzut discuțiile, i-am văzut pe foarte mulți că sunt mai degrabă deranjați de aceste atacuri care s-au îndreptat asupra noastră de la foștii parteneri de guvernare și sunt destul de îndârjiți. Acest lucru nu înseamnă că eu pot să pun mâna în foc că nu s-ar putea întâmpla ceva. S-ar putea să fie vreo dezertare sau două dar asta nu ne afectează în nicun fel drumul pe care am pornit", a declarat Călin Popescu Tăriceanu.

ALDE a stabilit, marți, susținerea lui Ion Popa pentru funcția de președinte al Senatului. Totodată, partidul a decis că persoanele care acceptă funcții, fără acordul formațiunii, să fie excluse din ALDE, vizat fiind Teodor Meleșcanu.

Decizia ALDE vine după ce grupul senatorilor PSD l-a propus pe Teodor Meleșcanu pentru șefia Senatului, după demisia din funcție a lui Călin Popescu Tăriceanu. Senatul nu a votat, luni, propunerea pentru șefia forului legislativ.