Călin Popescu Tăriceanu a declarat miercuri seară, la TVR 1, că Delegația Permanentă a ALDE se va întruni luni pentru a formaliza deciziile de excludere a membrilor ALDE care au acceptat să fie propuși în Guvern de către premierul Viorica Dăncilă.

Calin Popescu TariceanuFoto: Agerpres

„Domnul Băișanu mai e membru ALDE până luni, când va avea loc ședința Delegației Permanente. Preocuparea mea nu e de dl Băișanu ca persoană. E vorba de orice membru ALDE care încalcă prevederile statului”, a afirmat Călin Popescu Tăriceanu într-o intervenție telefonică la TVR 1, potrivit Mediafax.

Alexandru Băișanu, invitat în platoul TVR 1, a intervenit în discuție și a afirmat că nu a plecat din ALDE, precizând că îl respectă pe Călin Popescu Tăriceanu, care îi este președinte.

„Nu am plecat. Nu e plecat nimeni. Altcineva are senzația că am plecat. Eu am un președinte pe care îl respect, pe domnul Tăriceanu”, a spus Alexandru Băișanu.

În replică, Călin Popescu Tăriceanu a precizat că „acest dialog nu îl putem face prin intermediul televiziunii”, ci în forurile statutare ale ALDE.

Alexandru Băișanu anunță că va ataca decizia excluderii din ALDE în instanță

Alexandru Băișanu, propus de Viorica Dăncilă ca ministru pentru Relația cu Parlamentul, a anunțat că va ataca decizia excluderii din ALDE în instanță, iar cât timp se va judeca procesul, hotărârea nu va putea fi aplicată.

„Eu voi spune că dacă pleacă cinci parlamentari deputați din grupul ALDE se distruge și grupul de Cameră așa cum s-a întâmplat la Senat. Eu personal voi acționa în instanță această decizie a partidului, și atâta vreme cât mă voi judeca cu partidul, apărându-mă de această violare, nu se va aplica decizia”, a afirmat Alexandru Băișanu miercuri seara, la TVR 1, conform Mediafax.

Și Teodor Meleşcanu declarase vinerea trecută, la Digi 24, că este dispus să atace în instanţă în cazul în care ALDE va decide excluderea sa din partid.

Alexandru Băișanu: Vom cere Congres ALDE. Oamenii din jurul lui Tăriceanu au dus partidul în gard

Alexandru Băișanu a mai anunțat că câțiva membri ai ALDE vor cere Congres, deoarece oamenii din jurul lui Călin Popescu Tăriceanu au dus partidul în gard și trebuie să facă un pas în spate, scrie Mediafax.

„La noi vom avea o Delegație Permanentă luni și vom cere Congres. Nu în contrapartidă. Eu sper ca domnul Tăriceanu să înțeleagă. Eu cel puțin nu am gândit nicio secundă că președintele Tăriceanu ar trebui să plece. Singura întrebare pe care i-am pus-o în Biroul Politic a fost ce a motivat decizia retragerii candidaturii la prezidențiale, pentru că asta a fost o lovitură de teatru pentru noi. Nu știu dacă neapărat luni. Cât mai repede. Nu se discută de scaunul domnul Tăriceanu, se discută de cei care îl înconjoară în momentul de față și consider că oamenii care au dus partidul în gard trebuie să facă un pas în spate. Vedem dacă partidul vrea într-adevăr sau nu vrea la guvernare. Vedem dacă într-adevăr vrea să facă alianță cu PSD”, a declarat Băișanu la TVR 1.

Întrebat care este numărul nemulțumiților din ALDE, Alexandru Băișanu a răspuns: „Revoluțiile nu le-au făcut masele, le-au făcut câțiva oameni care au convins masele. La momentul acesta nu am auzit niciun coleg să îl conteste pe dl Tăriceanu și de echipa care l-a izolat. Sperăm să înțeleagă că alianța cu Pro România, care e tot un PSD... Ceea ce spun este în mintea mea și nu numai a mea”.

Acesta a explicat că nu a fost consultat cu privire la alianța cu Pro România, iar o lovitură pentru mulți din partid a fost anunțul lui Călin Popescu Tăriceanu că renunță la candidatura pentru prezidențiale și propune susținerea lui Mircea Diaconu, ca prezidențiabil independent.

„La un moment dat a apărut o poză pe Facebook în care existau doi, trei membri de la ALDE și doi, trei de la Pro România. Nu, categoric nu m-a consultat nimeni. După aceea am stat de vorbă cu vicepreședinții. Am stat de vorbă cu domnul Tăriceanu. Am întrebat dacă mai candidează. A spus da, dar că e bine să facem alianță și cu alți ca să întărim. Așa am decis să ieșim de la guvernare. Ne aliem într-un soi de alianță electorală și am votat cu toții chestiunea aceasta. Toată această chestiune avea logică atâta timp cât venea în sprijinul președintelui meu, adică domnul Tăriceanu, președintele meu. Numai că domnul Tăriceanu a renunțat la candidatură. Am fost anunțați. Probabil a vorbit cu domnul Chițoiu, ne-a anunțat după aceea. După ce ne-am trezit din toți acești pumni și că e candidatul altul. Ne-am trezit într-o alianță cu Pro România, unde sunt luați oameni din eșalonul doi al PSD. E clar că nu se vor mai regăsi pe liste și încearcă să mai prindă loc în Parlament”, a explicat Băișanu.

Viorica Dăncilă a anunțat, miercuri, că va propune membri ALDE pentru portofoliile de miniștri vacante, respectiv Grațiela Gavrilescu la Ministerul Mediului, Ion Cupă la Ministerul Energiei și Ștefan-Alexandru Băișanu, ca ministru pentru Relația cu Parlamentul. Potrivit unor surse oficiale, propunerile șefului Executivului au ajuns, miercuri seară, la Cotroceni.

Și Teodor Meleșcanu a fost ales, marți, în funcția de președinte al Senatului. Fostul ministru de Externe a fost propus pentru poziție de PSD.

ALDE a decis, marțea trecută, excluderea oricărui membru care acceptă desemnarea din partea unui alt partid fără a avea acordul forurilor statutare.