ANAF lucrează la propriile estimări ale evaziunii fiscale, care vor fi făcute publice probabil în primul trimestru al anului viitor, a declarat luni Mirela Călugăreanu, președintele ANAF, la Realitatea TV, potrivit Mediafax.

Mirela Calugareanu, sefa ANAFFoto: Hotnews

„Avem în curs de finalizare acest calcule și vom vedea unde ne situăm. Sperăm ca în primul trimestru al anului următor să finalizăm acest studiu. Folosim metodele de calcul econometrice pe care le folosește și Comisia Europeană, și organismele financiare internaționale, dar noi mai avem și informații în plus, avem analize de risc, avem ipoteze care se confirmă sau nu și în momentul în care vom avea gata studiul vom discuta cu reprezentanții Comisiei Europene și cu organismele financiare internaționale”, a spus Mirela Călugăreanu.

„Recunoaștem că există o componentă importantă de evaziune fiscală în România”, a adăuat șefa ANAF, care a oferit exemplul uunor prejudicii de 140 de milioane de lei și 150 de milioane de lei identificate în cazul unor controale legate de prețurile de transfer, precum și un caz de firmă fantomă unde a fost identificat un prejudiciu de 110 milioane de lei.

Economia subterană este estimată de organismele financiar einternaționale și de Comisia Europeană între 25 și 30% din PIB.