Gabriela Firea, primar general al Capitalei și vicepreședinte al PSD, a afirmat marți seară, într-o emisiune la Digi24, că premierul Viorica Dăncilă i-a propus în cursul zilei să fie candidatul României pentru postul de comisar european, dar că a refuzat această propunere pentru că „vrea să își ducă la bun sfârșit mandatul de primar”.

Gabriela FireaFoto: Captura Digi 24

„Vreau public să-i mulţumesc doamnei premier Viorica Dăncilă pentru că astăzi, în jurul prânzului, m-a sunat şi mi-a spus că ar dori să aibă acceptul meu pentru a fi propunerea Guvernului României să am această calitate, de candidat la poziţia de comisar european. I-am mulţumit foarte mult pentru intenţia pe care o are, pentru gândul pe care l-a exprimat. Mi-a spus că aş fi persoana cea mai potrivită, sunt primarul general al Capitalei, am numărul cel mai mare de voturi exprimate direct din partea populaţiei după preşedintele țării şi am rezultate bune în această poziţie. I-am mulţumit pentru apreciere, dar i-am spus că, la fel ca domnia sa, şi eu vreau să-mi duc mandatul la bun sfârşit, până în ultima zi”, a spus Firea.

„Deci, iată că a fost intenţia (de a propune o femeie - n.r.), spun eu bună, din partea doamnei premier. Nu pot să părăsesc Primăria Capitalei, oricât mi-ar fi de greu (...) I-am mulţumit doamnei premier, dar am declinat această propunere, pentru că vreau să muncesc aici până în ultima clipă”, a adăugat ea.

Premierul demis Viorica Dăncilă a trimis marți la Bruxelles o nouă propunere a Guvernului pentru funcția de comisar european - fostul ministru pentru Afaceri Europene Victor Negrescu.

După nominalizarea de comisar european făcută de Dăncilă, Klaus Iohannis a reacționat spunând că premierul demis nu are nicio legitimitate să propună un candidat din partea României pentru poziția de comisar european.

"Premierul demis, doamna Viorica Dăncilă, refuză să înțeleagă că odată cu pierderea calității de prim-ministru a pierdut și orice legitimitate de a mai face vreo propunere pentru poziția de comisar european, care îi revine României”, a afirmat Iohannis, într-o declarație de presă, după ce Dăncilă l-a propus pe Victor Negrescu în funcția de comisar european.

Șeful statului a "avertizat-o” pe Viorica Dăncilă "să înceteze orice demers legat de nominalizarea unui candidat pentru această poziție și să nu transmită nicio propunere către președinta aleasă a Comisiei Europene, doamna Ursula von der Leyen”.

Premierul Viorica Dăncilă a reacționat acuzându-l pe Klaus Iohannis de "încă o încercare de sabotare a intereselor țării".

Viorica Dăncilă i-a răspuns președintelui printr-un mesaj pe Facebook, ea atașând și o scrisoare în care Ursula von der Leyen îi solicită să prezinte "fără întârziere" o propunere de comisar european și "încurajează" desemnarea unui candidat femeie. ”În lumina angajamentului meu în fața Parlamentului European de a forma o Comisie cu echilibru de gen, încurajez Guvernul României să prezintă un candidat femeie”, arată Ursula von der Leyen în scrisoarea datată 28 octombrie.

"Am văzut ieșirea furibundă a președintelui Iohannis cu privire la desemnarea comisarului european din partea României, încă o încercare de sabotare a intereselor țării. Îl informez pe Klaus Iohannis că decizia de a ne desemna urgent comisarul este o obligație a Guvernului României și este ferm și explicit solicitată în scrisoarea președintelui ales al Comisiei Europene, doamna Ursula von der Leyen. Se poate vedea că acest document se află și în atenția dumnealui, dar alege să dezinformeze o țară întreagă în scop electoral. Este rușinos și este riscant pentru interesul și imaginea României", a susținut Dăncilă.

Ulterior, în cursul serii, președintele ales al Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, anunță că a primit noua propunere a Guvernului român pentru postul de comisar european și spune că, în mod evident, aceasta nu este susținută de președintele României.

"Având în vedere provocările și oportunitățile care ne așteaptă, este în interesul nostru comun care Europa să meargă mai departe fără alte întârzieri", afirmă șefa CE.

"Președintele ales al Comisiei Europene a primit o scrisoare în această după-amiază. Înțelegem că noua propunere a actualului guvern nu este în mod evident susținută de președintele României. Având în vedere provocările și oportunitățile viitoare, este în interesul nostru comun ca Europa să înainteze fără alte întârzieri. Oricine ar fi candidatul român, el sau ea, ar trebui să fie acceptat de președintele ales și ar trebui să poată strânge sprijinul necesar al Parlamentului European. Europa trebuie să avanseze", a transmis un purtător de cuvânt din echipa președintelui ales al Comisiei Europene.