Ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, a declarat, joi seara, la Digi 24, că va propune premierului schimbarea anumitor șefi din Jandarmerie, după ce a citit raportul desecretizat al protestului Diasporei, din 10 august 2018.

Marcel VelaFoto: Captura video
  • A fost o pregătire minuțioasa a intervenției, astfel încât să se creeze o stare de conflict. Democrația a avut de suferit în România.
  • După o asemenea intervenție se pune problema dacă oamenii pot fi liberi să își exprime părerile fără să fie gazați, bătuți. (...)
  • Jandarmii care au aruncat gaze lacrimonegene nu aveau măști la ei, situația fiind și pentru ei neplăcută, disperată. Când ești într-o situație de adrenalină maximă, gândești emoțional.
  • În ziua de 10 și 11 august, anumiți conducători din Jandarmerie au fost în relații directe cu politicieni, sfătuindu-se, corectându-se, inițiindu-se unele decizii, decizii care au dus la o complicitate politico-administrativă.”
  • Au tras de timp până în ultima secundă a meciului. Dacă ar fi desecretizat imediat poate aș fi crezut că nu au nimic de ascuns. Ușurarea mea e că oamenii au ceva pe suflet și măsurile vor fi pe dimensiunea faptelor lor.
  • Este evident ca nu mai am încredere (în anumiți șefi ai Jandarmeriei - n.red.). Voi propune premierului schimbarea unor șefi ai Jandarmeriei”, a mai spus sursa menționată.

Ministrul de Interne Marcel Vela a cerut în urmă cu câteva săptămâni, conducerii Jandarmeriei Române, ca unităţile care au clasificat convorbirile prin sistemul radio de la protestul 10 august 2018 să le declasifice, iar volumul de comunicaţii din acea noapte a fost transmis procurorilor, potrivit Mediafax. Raportul 10 august al MAI este deja desecretizat și se află la dosarul de la DIICOT.

Despre posibilitatea demiterii lui Arafat:

  • Mi-e foarte greu să răspund (dacă îl va demite - n.red.) pentru că în ultima perioadă s-au întâmplat lucruri care m-au dezamagit. De la comandamentele la care am participat se știa că la MAI nu am avut de la cine să preiau mandatul, în sensul că trebuie să semnez un proces de semnare primire mandat. Ca să respect legea, trebuie să fac un audit, ca să facă o demarcare între ce a făcut PSD și ce a făcut PNL.
  • Am făcut prima dată la Jandarmierie și s-a constat că se suprapun unele sarcini. Sunt funcții și oameni care se suprapun. (...) La IGSU încă nu s-a făcut acest audit