Premierul Ludovic Orban a declarat că bugetele pentru serviciile de informații pe anul 2020 vor avea o creștere „de mega bun-simț”. Șeful Executivului a reamintit că Liviu Dragnea s-a răzbunat pe servicii și le-a lăsat fără bani de salarii și pensii, potrivit Mediafax.

Ludovic OrbanFoto: Agerpres

„Răzbunarea lui Dragnea care se ocupa de instituțiile de siguranță națională a fost să le lase fără bani. Dacă noi nu veneam să facem ordonanță de rectificare a bugetului, instituțiile care oferă siguranță României, SRI, SIE, instituții care sunt foarte importante în arhitectura statului român, rămâneau fără bani de pensii și salarii. Se indexează cu rata inflației. Adica va fi o creștere de mega bun-simț, pentru că nu este o creștere raportată la un buget mare care a fost în anul anterior, e o creștere care le-a permis să plătească pensii și salarii”, a afirmat Ludovic Orban, luni seara, la TVR 1, întrebat dacă vor crește bugetele pentru serviciile de informații.

Chestionat de ce serviciile de informații nu prezintă rapoarte de cheltuieli în Parlament, șeful Executivului a spus că acestea sunt prezentate Legislativului.

„Există un raport care este prezentat în Parlament. Și așa sunt necesare măsuri de reducere a unor cheltuieli care sunt dispensabile. De exemplu, nu permitem creșterea indemnizației pentru demnitari. Salariul minim pe economie este baza calcului salariului pentru demnitari. Creșterea salariului minim ar fi trebuit să ducă și la creșterea salariilor pentru demnitari, dar am lăsat indemnizațiile la nivelul anului 2019, ceea ce arată că strângem cureaua întâi noi. Reducem subvenția pentru partide, probabil 65-70% cât a fost anul trecut”, a conchis Orban.

Președintele Klaus Iohannis a convocat ședința Consiliului Suprem de Apărare a Țării (CSAT), marți, de la ora 11.00. Principala temă de discuție va fi axată în jurul propunerilor de buget pe anul 2020 pentru instituțiile cu atribuții în domeniul apărării, informează Admnistrația Prezidențială.

La CSAT va participa și premierul Ludovic Orban.