Premierul Ludovic Orban a declarat luni seara, într-o emisiune la Digi24, că până la finalul lunii ianuarie va fi luată o „decizie clară” privind realizarea autostrăzii Comarnic-Brașov, el subliniind că există doar două variante de finanţare pentru acest proiect: fie de la buget, fie prin parteneriat public-privat (PPP).

HotNews.roFoto: Hotnews

„Realizarea tronsonului Comarnic-Brașov reprezintă o prioritate pentru noi (...) Urmează să luăm o decizie într-un timp foarte scurt. În luna ianuarie stabilim cum o facem”, a susținut Ludovic Orban.

El a explicat că autostrada Comarnic-Brașov nu se poate face din fonduri UE și că există doar două variante de finanţare pentru acest proiect: fie de la bugetul de stat, fie prin PPP.

„Facem autostrada cu bani de la buget. Nu poate fi finanțată cu fonduri europene, asta e problema, Comarnic-Brașov nu se poate face cu banii UE. Când s-a derulat licitația, pe timpul Guvernului Ponta, s-a încercat introducerea autostrăzii în Coridorul IV Pan-European. Dar nu se poate, aia o decide Uniunea Europeană, traseele coridoarelor europene nu se decid de statul român”, a arătat șeful Guvernului.

„Prima variantă ar fi să o facem în regim parteneriat public-privat, dar doar în parteneriat cu o instituție financiară internațională, indiferent care este ea. Aproape că se ajunsese la un acord cu Banca Mondială, dar a venit Dăncilă și a zis că nu, o facem prin Comisia de Prognoză. (...) Deci, fie faci pe parteneriat public-privat, dar ai nevoie de un partener instituţional care să îţi confere încredere şi mai ales garanţia finanţării, sau o faci pe bugetul de stat, e simplu. Și atunci trebuie să îți iei un angajament: în cât timp o facem? trei, patru ani... cât costă? 800, 900 de milioane”, a explicat el.

„Luăm o decizie clară până la finalul lunii ianuarie, despre cum o vom finanța. Și în viteză maximă vom demara apoi procedurile de licitație”, a adăugat Ludovic Orban.