UPDATE Firea susține că poluarea din București a fost cauzată de CET-uri / Contre și cu ministrul Economiei / Replica lui Virgil Popescu și a ELCEN

de V.M.     HotNews.ro
Sâmbătă, 7 martie 2020, 15:31 Revista Presei | Radio TV


Gabriela Firea
Foto: Captura Antena 3
Primarul Capitalei, Gabriela Firea, a susținut sâmbătă, într-o intervenție la Antena 3, că poluarea a crescut în Capitală din cauza CET-urilor din Bucureşti. În replică, ministrul Economiei, Virgil Popescu, a negat acuzaţiile. Și ELCEN o contrazice pe Firea și susține că nu a înregistrat nicio depășire a limitelor emisiilor prevăzute de legislația europeană de mediu, fapt confirmat și de controalele Gărzii de Mediu.

"Este exclus ca din cauza consumului de păcură de la CET-urile din Bucureşti să fi crescut poluarea în Capitală cu 100%. În această perioadă, la CET-uri s-a folosit doar 1,2% păcură, iar săptămâna trecută a fost control de la Garda de Mediu şi s-a arătat că nu au fost depăşite limitele de poluare admise. Poluarea a fost în zona Barbu Văcărescu, iar CET Grozăveşti este în cu totul altă parte”, s-a apărat ministrul Economiei, Virgil Popescu, la Antena 3, după ce primarul general Gabriela Firea a susținut că poluarea de duminică spre luni a fost cauzată de CET Grozăvești, notează Mediafax.

"Dumneavoastră vă folosiţi de orice intervenţie publică pentru a mă ataca, dar folosiţi informaţii inexacte. În ceea ce priveşte CET-urile (...) domnul ministru invocă media de 1,2% şi este corect, dar ceea ce nu ne spune dumnealui este faptul că poluarea este datorată faptului că s-a ars o mare cantitate de păcură într-un timp foarte scurt”, i-a dat replica edilul Capitalei, ministrului, în cadrul aceleiași emisiuni televizate.

Poluarea produsă de CET-uri nu a fost singurul motiv de ceartă dintre cei doi. Factura la ELCEN a Primăriei a fost un alt subiect pe seama căruia s-au contrazis primarul general si ministrul Economiei.

"Eu nu vă voi jigni că minţiţi, doar vă voi spune că prezentaţi date inexacte. Probabil că ai dumneavoastră colaboratori v-au dat informaţii incorecte. Avem o factură la ELCEN aproape achitată, iar următoarea factură din ianuarie are scadenţă în 30 martie”, i-a spus primarul ministrului, în timp ce Virgil Popescu i-a replicat: „Doamna Firea, să ştiţi că factura din ianuarie are scadenţa la 15 martie”.

Și ELCEN o contrazice pe Firea

Și ELCEN o contrazice pe Gabriela Firea în privința legătura între consumului de păcură în centralele proprii și poluarea excesivă înregistrată în București în noaptea de duminică spre luni și susține că. având în vedere faptul că folosirea păcurii de către ELCEN a reprezentat în perioada 27.02 – 03.03.2020 doar 1,2% la nivelul centralelor față de nivelul de poluare record înregistrat în București în noaptea de duminică spre luni (800% peste limitele maxim admise), este esențial să se identifice sursa/sursele care a/au determinat poluarea cuprinsă în intervalul 4,5%-800%.

"ELCEN nu a înregistrat nicio depășire a limitelor emisiilor prevăzute de legislația europeană de mediu, fapt confirmat și de controalele Gărzii de Mediu”, au transmis reprezentanții ELCEN, sâmbătă, într-un comunicat de presă.

Potrivit documentului, instalațiile de ardere din cadrul ELCEN se află în plin proces de modernizare pentru respectarea noilor valori limită de emisii de NOx valabile începând cu 30 iunie 2020, astfel că începând cu anul viitor, ELCEN nu va mai utiliza păcură în CET-urile sale.

"Ca urmare a faptului că Inspectoratul pentru Situații de Urgență a efectuat controale la rezervoarele de păcură din cadrul ELCEN în vederea respectării prevederilor Directivei SEVESO 2012/18/UE a Parlamentului European și a Consiliului din 4 iulie 2012 privind controlul pericolelor de accidente majore care implică substanțe periculoase, s-a impus necesitatea luării de măsuri de reducere a capacităților disponibile cu scopul lichidării totale a stocului de păcură până anul viitor. Este important de remarcat faptul că în ultimii 10 ani, în instalațiile ELCEN s-a utilizat păcură, uneori în cantități mult mai mari față de cantitățile utilizate în acest sezon fără a se înregistra depășiri ale emisiilor de poluanți în atmosferă. Nu există o legătură de cauzalitate între consumul de păcură și poluarea excesivă înregistrată în București de stațiile de monitorizare”, mai arată ELCEN.

ELCEN mai arată că potrivit informațiilor din spațiul public, cele mai mari valori pentru PM10 s-au înregistrat în zona de nord-est a Capitalei, în zonele Barbu-Văcărescu, Obor, Calea Moșilor, și nu în proximitatea CET Grozăvești. "Acest lucru indică prezența unor surse de poluare masivă în zonă”.

Rețeaua națională și rețelele independente de monitorizare a calității aerului au înregistrat depășiri record ale poluării cu PM2,5 și PM10 în noaptea de 1 spre 2 martie. Pentru poluarea cu PM2,5, un praf foarte fin amestecat cu diverse substanțe, s-au înregistrat depășiri cu 900-1000% peste limitele maxim admise, datele fiind colectate și de senzorii oficiali din rețeaua națională, integrați în platforma airly.eu, iar pentru PM10, particule mai mari de praf, s-au înregistrat depășiri de aproape 800%. Și platforma aerlive.ro a înregistrat depășiri spectaculoase.

Citește și:

Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

3512 vizualizari

 • +8 (8 voturi)    
  CoronaFIRus DUamna Gabi (Sâmbătă, 7 martie 2020, 15:46)

  un domn [utilizator]

  Mai are 30 % in Sondaje ?

  Poate 0,3 % !
  • +1 (3 voturi)    
   un domn (Duminică, 8 martie 2020, 8:30)

   pelagragalbena [utilizator] i-a raspuns lui un domn

   cine esti tu mai tan major?


   "un domn [utilizator] i-a raspuns lui pelagragalbena"

   "Văd ca ai revenit deși am solicitat Admin Hotnews sa te blocheze"
 • +11 (11 voturi)    
  Ma mir (Sâmbătă, 7 martie 2020, 16:22)

  imi_pasa_de_romania [utilizator]

  Ma mir ca nu spune ca de la soferii de ridesharing e poluare.

  Infractoarea asta mincinoasa si incompetenta trebuie sa dispara din peisaj urgent. Nici Oprescu nu a facut cat rau a facut blonda asta...
 • +8 (10 voturi)    
  Prostia nu doare! (Sâmbătă, 7 martie 2020, 16:24)

  Houthi [utilizator]

  Doamna primar Pandelina,sunteți pe lîngă total,în materie de cauze ale poluării aerului de către CET-uri.Să vă zic de ce.Toate centralele,au filtre sau electrofiltre,pentru gazele arse.Ar trebui să mergeți odată la o astfel de centrală și veți simți ce aer curat respirați.Nu aveți pe lîngă d-vs și un inginer,care să vă zică să nu mai spuneți așa enormități!Chiar credeți că oamenii din București,sunt așa de proști,hai?V-am mai scris de mai multe ori,că marea cauză a poluări este politica după ureche pe care o duceți de ani de zile,în aterie de protecție a mediului!
  • -2 (4 voturi)    
   Mie-mi spui, care stau linga CET ca nu polueaza? (Sâmbătă, 7 martie 2020, 17:57)

   D-or [utilizator] i-a raspuns lui Houthi

   Ai gasit prosti, sau ce? Nu ti-as dori sa stai in zona de influenta.
   • +3 (3 voturi)    
    Interesant (Sâmbătă, 7 martie 2020, 19:12)

    Houthi [utilizator] i-a raspuns lui D-or

    Tocnai că stau,la cca 1km de CET Progresul,
    • 0 (4 voturi)    
     CET Progresul are cos inalt si nu prea arde pacura (Sâmbătă, 7 martie 2020, 19:55)

     D-or [utilizator] i-a raspuns lui Houthi

     CET Grozavesti are cos de 30m si arde pacura si are si incinerator de deseuri. Mai depinde si pozitia fata de directia vinturilor dominante. Eu am geamurile exact pe directa vintului si stau in cladirea cea mai inalta, la citiva kilometri in linie dreapta.

     CET Progresul are cos de vreo 270-300 m.

     Cei care stau foarte aproape sunt mai feriti, pentru ca fumul cade la o anumita distanta de cos.
     • +4 (4 voturi)    
      O lămurire. (Sâmbătă, 7 martie 2020, 20:35)

      Houthi [utilizator] i-a raspuns lui D-or

      Arzătoarele sunt pe păcură/gaz peste tot.Deșeuri nu se ard la CET Progresul.A vrut Pandelina să ne doteze cu așa ceva,probabil vre-un neam de al ei,mai deștept ca o bordură a venit cu ideia asta,dar s-a opus Băluță.primarul de la 4..După care a dat-o cotită.
 • +10 (12 voturi)    
  Pe cine vrea să acopere Firea? (Sâmbătă, 7 martie 2020, 16:26)

  asavreau [utilizator]

  Ticăloasă,semn că nu-i pasă de Bucureșteni,Firea face diversiune să nu se vadă de unde-i mizeria în București.Străzi nemăturate și nespălate,șantiere vraiște,de unde intră și ies camioane pline de praf,noroi și cu materiale neprotejate de prelate,încât după ele nu vezi la doi pași.Fiind Companiile municipale dragi lui Firea,nu vrea să discutăm despre asta.
 • -7 (11 voturi)    
  UPDATE Firea susține că poluarea din București a f (Sâmbătă, 7 martie 2020, 17:08)

  pelagragalbena [utilizator]

  dragi Bucuresteni, nu va luati dupa "un domn" alias tan major la securitate.

  Faceti plangeri penale pentru poloarea de duminica cauzata de cet si daca Doamna Firea a mintit o puteti sanctiona la alegerii.

  P.S.
  o sa vedeti cat de toxica si nociva este pelagragalbena care conduce aceata tara.
 • +8 (8 voturi)    
  profesionalism (Sâmbătă, 7 martie 2020, 17:22)

  BlueX [utilizator]

  avand in vedere persoana care face declaratia... si ca este o declaratie publica...grava dupa ce s-a vazut ca s-a intamplat este o singura varianta aici :
  - domana Primar sa vina cu dovezi tehnice sa demontreze afirmatia, sau
  - sa isi dea demisia / ca nu suntem la piata sa zica orice oficial ce-i trece prin cap
  • -5 (7 voturi)    
   Au recunoscut ca au ars pacura (Sâmbătă, 7 martie 2020, 20:39)

   D-or [utilizator] i-a raspuns lui BlueX

   ca de obicei, dar mai mult si au avut ghinionul de a nu fi fost singurii. Au crezut cu totii ca va ploua si nu se va putea detecta, dar nu a plouat.
   • +1 (1 vot)    
    In zona Barbu Vacarescu (Duminică, 8 martie 2020, 14:05)

    un domn [utilizator] i-a raspuns lui D-or

    Niste investitori vorbitori de limba turca construiesc un complex de locuinte....cine le a dat Autorizatie ? Ministerul Mediului sau Primaria ?
 • +3 (11 voturi)    
  E de la trafic , mincinoaso , (Sâmbătă, 7 martie 2020, 17:46)

  kokos [utilizator]

  nu mai dezinforma!
 • +2 (2 voturi)    
  Pandelina pafarina idioata (Duminică, 8 martie 2020, 22:14)

  GeorgeAis [utilizator]

  Acum spui de CETuri? Acum cand practic au cam fost oprite? Pai la tine doar de la altii, nu de la problemele reale. Dar de la "rablelel" lui pandelica? pe alea nu le vezi, ca au impanzit orasul? nenorocita penala


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by