Presedintele UDMR, Marko Bela, a declarat in cadrul emisiunii "Stirea zilei" (Antena 3) ca votul de azi din Parlament nu inseamna decat o amanare si ca Romania va recunoaste mai devreme sau mai tarziu independenta Kosovo. Liderul UDMR spune ca formatiunea sa nu va iesi de la guvernare fiindca, chiar daca au avut o opinie diferita fata de colegii de guvernare, dezideratele importante raman de realizat impreuna.

Marko Bela a tinut sa precizeze ca maghiarii din Romania doresc autonomie sporita si nu independenta.

"Trebuie sa facem o diferenta foarte clara intre independenta si autonomie. In ceea ce ne priveste, noi am vorbit de diferite forme de autonomie. Problema autonomiei se pune acolo unde nu se poate pune problema independentei. Noi vrem o putere de decizie mai mare in zonele unde suntem noi majoritari", a declarat liderul UDMR.

In schimb, liderul PSD, Mircea Geoana, a declarat ca independenta Kosovo reprezinta un precedent ce poate avea un efect de domino. Chiar daca liderul PSD crede ca Romania nu are cum sa fie afectata vreodata deoarece este o tara solida integrata in structurile europene si NATO, acesta spune ca tarile din rasaritul Romaniei care nu sunt membre UE vor avea de suferit in urma obtinerii independentei Kosovo.

Mircea Geoana acuza guvernul Tariceanu de incoerenta privind politica internationala si-l someaza pe aceasta sa ia o hotarare in legatura cu UDMR.

"Riscam sa repetam o greseala istorica pe care Occidentul a facut-o din sec al XIX-lea si anume aceea de a diviza Balcanii", a incheiat liderul PSD.