Premierul Ludovic Orban a declarat duminică seară, la postul B1 TV, că „nimeni nu trebuie să refuze internarea unui om care are nevoie de serviciile spitaliceşti şi care are dreptul legal să beneficieze de aceste servicii” şi a făcut apel la cei cărora le-a fost încălcat acest drept să facă reclamaţie în scris.

Ludovic Orban la B1TVFoto: Captura B1TV

El a vorbit despre cazuri în care unor pacienţi li s-ar fi cerut să facă testul Covid-19 la internare, notează Agerpres.

„Este adevărat că, în anumite spitale, managerii sau anumiţi şefi de secţie au cerut nişte lucruri care în mod normal nu sunt legale. Nu poţi să îi ceri unui pacient să îşi facă testul ca să îl internezi în spital. Trebuie aplicat triajul, trebuie stabilite circuite separate. Sigur, dacă există o persoană care prezintă simptome, trebuie testată, dar niciun manager de spital, niciun şef de secţie, niciun director medical, nimeni nu trebuie să refuze internarea unui om care are nevoie de serviciile spitaliceşti şi care are dreptul legal să beneficieze de aceste servicii”, a spus şeful Executivului.

El a subliniat că dreptul la sănătate este unul „fundamental”.

„Dacă există cetăţeni care sunt în situaţia asta, le solicit să reclame în scris către direcţiile de sănătate publică şi către Ministerul Sănătăţii, astfel încât să putem să îi sancţionăm pe aceia care nu respectă această regulă. Dreptul la sănătate, dreptul la servicii spitaliceşti este un drept fundamental, care trebuie respectat de orice spital”, a evidenţiat el.