Autoritățile iau în calcul restricționarea circulației în anumite localități, dacă apar focare de coronavirus, a anunțat duminică seară, la Digi24, ministrul Sănătății Nelu Tătaru. „Analizăm Valea Prahovei și litoralul, acolo se respectă cel mai puțin regulile”, a mai precizat ministrul, dar a subliniat că nu este cazul de a fi impusă carantina în destinațiile de vacanță.

Nelu TataruFoto: Agerpres

Tătaru a declarat că bilanțul de astăzi arată că „avem o rată de infectare de 4%, avem o transmitere comunitară accentuată”.

„Cresc cazurile grave, avem o virulență crescută și sunt afectate grupele de risc. Am văzut și tineri afectați”, a spus Tătaru, potrivit Digi24.ro.

El a precizat că România are 4.000 de paturi la ATI, dintre care 3.000 sunt „complet dotate”. „Nu este o problemă ca număr sau ca dotare, dar e o problemă că noi ne gândeam că tot ce era spital Covid să-l putem reda ca spital non-Covid”, a explicat ministrul.

În acest sens, el a spus că trebuie avută în vedere o raportare diferită, în funcție de situația din fiecare județ.

„Trebuie să facem o analogie și să vedem ce înseamnă tot turismul de pe Valea Prahovei, apoi tot litoralul. Vine populație din toată țara și se reîntoarce, făcând o transmitere comunitară în localitățile lor. Acolo se respectă cel mai puțin regulile și atunci reevaluarea, ca și controale la agenții economici, reevaluarea la județele de unde au venit acești conaționali. În următoarele două-trei zile vom vedea județele care au creșteri”, a subliniat Nelu Tătaru.

Întrebat dacă va fi impusă carantina în anumite locuri de vacanță, ministrul a spus că nu, dar că „agenții economici trebuie să respecte regulile care au fost stabilite. Dacă nu sunt respectate, se vor lua măsuri”.

„Nu este intenția noastră să ne transformăm în stat polițienesc, relaxarea a fost însușită, și-a dat acordul tot ce a însemnat industrie din domeniul respectiv. Au fost de acord cu regulile, să le respecte. E o relaxare pe care ne-am asumat-o toți. Ar fi trebuit să nu ajungem aici”, a spus Tătaru.

„Avem în schimb acele focare care sunt în cămine, și focare în spitale, sunt focare gestionate. Vom impune, ne gândim și la restricționarea circulației în anumite localități. Evaluăm, iar rezultatele vor da și măsura”, a mai spus Nelu Tătaru.