„Niciodată, niciun român nu a fost luat de pe stradă pentru un simplu strănut. Acel pacient s-a prezentat la medic”, a reacționat ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, la Digi24, după ce preşedintele interimar al Senatului, social-democratul Robert Cazanciuc, a criticat noua lege a carantinei propusă de Guvern, afirmând că „în proiect nu există nicio dovadă că un om nu poate fi luat de pe stradă pentru un simplu strănut”.

Nelu TataruFoto: Agerpres

Acuzați că blochează din motive politice, în Parlament, proiectul de lege al Guvernului privind carantina și izolarea în cazul unei epidemii, social-democrații au răspuns liberalilor, susținând că actul normativ este foarte prost și nu protejează românii de abuzuri. „Nu există nicio garanție că românii nu vor fi luați de pe stradă pentru un singur strănut”, a declarat, duminică, șeful Senatului, Robert Cazanciuc.

„Niciodată, niciun român nu a fost luat de pe stradă pentru un simplu strănut, cel puțin din partea corpului medical. Acel pacient s-a prezentat la medicul de familie sau la o unitate medicală, unde a fost evaluat, testat, și s-a decis patologia”, a replicat Tătaru într-o intervenție la Digi24.

De asemenea, ministrul NeluTătaru a mai subliniat, referitor la evoluția epidemiei de Covid-19 în țara noastră, că dacă „o anumită idee nu se promova în spațiul public, chiar de factori politici, ar fi trebuit ca la acest moment să fim la baza pantei și nu să trecem prin a două cocoașă a valului pandemic”.

„Suntem la nivelul lunii aprilie în acest moment. (...) Este un moment în care toată lumea ar trebui să depună toate eforturile tocmai pentru ca acest moment să meargă spre finalul lui și să nu mai repetăm momentul de acum patru săptămâni, când, crezând că s-a terminat, am început să bagatelizăm tot ce a fost până acum, toate lunile în care am stat în casă, toți pacienții care au decedat, toate familiile care suferă și nu în ultimul rând cadrele medicale din primul front. Acum trăiesc un moment de dezamăgire că muncă lor a fost în zadar”, a spus Tătaru.

Despre noua lege privind carantina și izolarea, ministrul Sănătății spune că absența acesteia „ne creează probleme”.

„Noi tratăm o boală transmisibilă. Boală înseamnă că trebuie să existe un moment în care cineva care transmite boala trebuie să rămână izolat. Neexistând parghia legală pentru acest lucru, ne confruntăm cu o transmitere continuă și accentuată. (...) Pentru o boală transmisibilă, în care internarea este opțională, contează foarte mult această lege”, a afirmat Nelu Tătaru.