Ministrul de Finanțe, Florin Cîțu, a declarat luni seara, la Realitatea Plus, că majorarea alocațiilor pentru copii se va face în jur de 15%, urmând ca la 1 ianuarie să urmeze o altă creștere.

Florin CîțuFoto: Guvernul Romaniei

”Legea o vom aplica și vom crește alocațiile începând cu 1 august. Procentul de creștere va fi prezentat de premier, este în avizare proiectul de lege și va fi prezentat în următoarea ședință de Guvern. (…) Va fi în jurul a 15%, iar de la 1 ianuarie vom face o altă creștere a alocațiilor. Nu ne oprim aici”, a spus Cîțu.

Florin Cîțu spune că, în opinia sa, legea care prevede dublarea alocațiilor pentru copii este una populistă și neconstituțională, care a fost aprobată după ce a fost aprobat bugetul pentru 2020 și trecută prin Parlament fără sursă de finanțare.

Acesta a subliniat că trebuie luat în calcul și contextul economic prin care trece economia globală, efortul făcut de Guvern fiind imens deoarece sunt companii care s-au închis iar veniturile la buget scad.

În ceea ce privește pensiile, ministrul de Finanțe a precizat că o decizie privind procentul de majorare de la 1 septembrie va fi luată la rectificarea bugetară der la jumătatea lunii august, potrivit Mediafax.

"Oamenii care încă mai cred în PSD vor avea o surpriză fantastică, pentru că voi prezenta un document pe care PSD l-a aprobat în şedinţă de Guvern, după ce căzuse Guvernul Dăncilă, în care recunoşteau că nu pot să crească pensiile fără să creeze dezechilibre macro, în care recunoşteau că nu pot să crească pensiile fără să ceară ajutor de la FMI, în care recunoşteau că nu vor creşte pensiile în 2020 cu 40% şi se propunea o reeşalonare. Acest document a fost prezentat în şedinţa de Guvern şi îl voi prezenta, pentru că oamenii trebuie să înţeleagă cine sunt cei de la PSD (...) Ştiau din primul moment, de când au aprobat această lege, că nu are surse de finanţare, că nu pot să o pună în aplicare", a spus Cîţu, la Realitatea Plus.

Premierul Ludovic Orban a declarat, luni, că Guvernul va majora alocaţiile copiilor în mai multe etape, arătând că procentul şi ritmul de creştere în cazul acestora depind de prognoze.

"La ora actuală suntem în evaluarea posibilităţilor efective de a susţine o creştere a alocaţiilor. Ce pot să vă spun sigur este că vom creşte alocaţiile. Chiar ne-am gândit la un mecanism de creştere a alocaţiilor care să permită o creştere în mai multe etape, dar procentul efectiv de creştere a alocaţiilor şi ritmul de creştere a alocaţiilor depind de prognozele pe care le vom face", a spus Orban, citat de Agerpres.

În ceea ce priveşte majorarea pensiilor, el a arătat că se continuă analizele. "Trebuie să se finalizeze raportul pe primul semestru privind starea economiei şi starea bugetului. De asemenea, să finalizăm prognozele referitoare la evoluţia economiei româneşti în următorii ani pentru că în funcţie de asta vom lua decizia şi aici pot să vă spun sigur că vom creşte pensiile, dar vom creşte pensiile astfel încât să avem garanţia că economia va putea suporta această creştere a pensiilor", a afirmat Orban.

Premierul a arătat că Guvernul analizează coordonat creşterea pensiilor şi a alocaţiilor. "Ambele măsuri generează cheltuieli suplimentare. Analizăm măsurile coordonat pentru că ele generează cheltuieli şi trebuie să ţinem cont atunci când luăm o măsură şi de cealaltă măsură", a mai spus Orban.