”Legea o vom aplica și vom crește alocațiile începând cu 1 august. Procentul de creștere va fi prezentat de premier, este în avizare proiectul de lege și va fi prezentat în următoarea ședință de Guvern. (…) Va fi în jurul a 15%, iar de la 1 ianuarie vom face o altă creștere a alocațiilor. Nu ne oprim aici”, a spus Cîțu.
Florin Cîțu spune că, în opinia sa, legea care prevede dublarea alocațiilor pentru copii este una populistă și neconstituțională, care a fost aprobată după ce a fost aprobat bugetul pentru 2020 și trecută prin Parlament fără sursă de finanțare.
Acesta a subliniat că trebuie luat în calcul și contextul economic prin care trece economia globală, efortul făcut de Guvern fiind imens deoarece sunt companii care s-au închis iar veniturile la buget scad.
În ceea ce privește pensiile, ministrul de Finanțe a precizat că o decizie privind procentul de majorare de la 1 septembrie va fi luată la rectificarea bugetară der la jumătatea lunii august, potrivit Mediafax.
"Oamenii care încă mai cred în PSD vor avea o surpriză fantastică, pentru că voi prezenta un document pe care PSD l-a aprobat în şedinţă de Guvern, după ce căzuse Guvernul Dăncilă, în care recunoşteau că nu pot să crească pensiile fără să creeze dezechilibre macro, în care recunoşteau că nu pot să crească pensiile fără să ceară ajutor de la FMI, în care recunoşteau că nu vor creşte pensiile în 2020 cu 40% şi se propunea o reeşalonare. Acest document a fost prezentat în şedinţa de Guvern şi îl voi prezenta, pentru că oamenii trebuie să înţeleagă cine sunt cei de la PSD (...) Ştiau din primul moment, de când au aprobat această lege, că nu are surse de finanţare, că nu pot să o pună în aplicare", a spus Cîţu, la Realitatea Plus.Premierul Ludovic Orban a declarat, luni, că Guvernul va majora alocaţiile copiilor în mai multe etape, arătând că procentul şi ritmul de creştere în cazul acestora depind de prognoze.
"La ora actuală suntem în evaluarea posibilităţilor efective de a susţine o creştere a alocaţiilor. Ce pot să vă spun sigur este că vom creşte alocaţiile. Chiar ne-am gândit la un mecanism de creştere a alocaţiilor care să permită o creştere în mai multe etape, dar procentul efectiv de creştere a alocaţiilor şi ritmul de creştere a alocaţiilor depind de prognozele pe care le vom face", a spus Orban, citat de Agerpres.
În ceea ce priveşte majorarea pensiilor, el a arătat că se continuă analizele. "Trebuie să se finalizeze raportul pe primul semestru privind starea economiei şi starea bugetului. De asemenea, să finalizăm prognozele referitoare la evoluţia economiei româneşti în următorii ani pentru că în funcţie de asta vom lua decizia şi aici pot să vă spun sigur că vom creşte pensiile, dar vom creşte pensiile astfel încât să avem garanţia că economia va putea suporta această creştere a pensiilor", a afirmat Orban.
Premierul a arătat că Guvernul analizează coordonat creşterea pensiilor şi a alocaţiilor. "Ambele măsuri generează cheltuieli suplimentare. Analizăm măsurile coordonat pentru că ele generează cheltuieli şi trebuie să ţinem cont atunci când luăm o măsură şi de cealaltă măsură", a mai spus Orban.
Legea cu alocațiile e scrisă de un PNL-ist (Sighiartău), votată și de PNL-iști, promulgată de PNL-istul Iohannis și declarată constituțională.
TREBUIE mă s-o respectați așa cum e scrisă. Nu cu etape, nu cu amânări.
Cand au pus mana pe guvernare au spus ca vor majora pensiile cu 40%.
Catu a spus ca au prevazut banii in buget pentru aceasta majorare.
Unde sunt banii ?
I-au deturnat ?
I-au furat ?
I-au dat pe contracte fara licitatie, pentru masti neconforme, aparatura defecta sau inutila, la preturi astronomicre ?
Daca nu faci absolut nimic, evident ca nu vei gasi bani pentru majorarea pensiilor.
Anul trecut au promis ca, atunci cand vor ajunge la guvernare, vor desfiinta Sectia Speciala si vor taia pensiile speciale, nesimtite si nemeritate.
Nu au facut nimic din ce au promis.
Vrem sa vedem ca :
- au gasit solutii pentru majorarea pensiilor cu 40% acum, nu peste zece ani
- au reusit sa desfiinteze Sectia Speciala
– au desfiintat sau au impozitat pensiile speciale, nesimtite si nemeritate
- au redus numarul si veniturile bugetarilor taietori de frunze la caini
– au redus salariile nesimtite si nemeritate ale parlamentarilor, primarilor, consilierilor, ale celor de la ASF, ANRE, ANCOM etc
– au desfiintat indemnizatiile falsilor revolutionari
– au desfiintat indemnizatiile falsilor academicieni, de la falsele academii (de fapt, niste obscure ONG-uri sau SRL-uri)
– au desfiintat subventinarea de la buget a partidelor (care inseamna milioane de euro pe luna)
– au desfiintat finantarea asa-zisei case regale
– au desfiintat Institutul Tapului Levantin
– au redus masiv sumele din PNDL, din care primarii risipesc banii pe lucruri inutile, din care iau comisioane si indestuleaza clientela politica
– au confiscat averile marilor corupti si marilor infractori, care au devalizat tara (conform legii confiscarii extinse).
Sa nu mai spuna ca nu au majorotate in parlament, pentru a rezova problemele enuntate.
Daca nu le vor rezolva pana la alegeri, nu vor avea in viitorul parlament, nici macar numarul actual de parlamentari.
Legea cu alocatiile era despre marirea de anul trecut si indexarea anuala cu inflatia, a fost transformata dupa multe amanari in OUG de Dancila, iar cand s-a intors in Parlament, ciuma rosie a decis sa joace populist si sa faca o nasoala guvernului PNL - asa ca a schimbat-o radical dubland alocatiile inca o data (anul trecut s-au dublat doar cele pentru bebelusi, celelalte au crescut ceva mai normal cu 70%). Atata doar ca bugetul era deja trecut prin asumarea raspunderii.
Uite parcursul legislativ: http://www.cdep.ro/pls/proiecte/upl_pck2015.proiect?idp=17968
Si votul final: http://www.cdep.ro/pls/steno/evot2015.nominal?idv=23111&ord=2
O lege este in mod implicit constitutionala pana cand CCR o declara neconstitutionala. Nimeni in afara de CCR, nici macar Parlamentul, Presedintele sau Guvernul nu pot declara o lege neconstitutionala.
Deci decomandata legea este CONSTITUTIONALA. Ca zice ministrul de finante, premierul sau mai stiu eu cine ca e neconstitutionala nu are absolut nicio valoare. Zero barat.
Cat timp legea e constitutionala pensionarii si parintii au sanse mari sa castige in instanta si Guvernul va fi obligat sa plateasca pensiile si alocatiile marite prin hotarari judecatoresti. In plus membrii guvernului si functionari publici implicati in plata pensiilor si alocatiilor pot fi acuzati de abuz in serviciu.
Daca vrea PSD maine Parlamentul poate vota chiar si dezincriminarea violului.
In ambele cazuri cei aflati in detentie pentru acele fapte urmeaza a fi eliberati.
Chestiunea este perfect contitutionala.
Intrebarea pentru aia cu creierul mai mare decat o ghinda: este oare oportun?
Tare mă tem că e folosit de "băieţii deştepţi" să mai dea un "tun" că a trecut ceva vreme de la atacul speculativ asupra leului, operaţiune prin care a pagubit statul roman de cateva milioane de euro.Dar , va veni timpul cand toti vom da socoteala pentru ce facem!!
ba da prosti sunteti, faceti jocul pesedeului, ca aia au dat legea special ca voi sa nu va tineti de ea. eu luam bani de la pensiile speciale si bateam psd-ul cu propriile arme. era o lovitura de imagine buna si voturi in plus miscarea asta. pacat ca nu stiti sa o jucati.
Plus ca legea aia am dubii ca ar scoate mai mult de 1 miliard pe un an intreg.
Rezultatul ar fi un haos total.
Daca stam sa ne gandim, aproape orice lege cu exceptia celor ce nu pot fi modificate prin OUG, poate fi anulata, modificata pe termen scurt de catre Guvern si astfel oprita de la aplicare. Lege, OUG, respingere OUG, OUG nou, respingere etc. Nu cred ca exista nici o limita prevazuta in nr de OUG ce pot fi date pe o anumita tema.
Daca PNL ajunge ulterior la Guvernare da vor putea sa adopte ordonante si ulterior legi prin care sa reduca cresterile. Dar probabil ca CCR va interveni si va declara neconstitutionale si ordonantele si legile.
Guvernul probabil ca va incerca din nou insa cand CCR declara ordonatele si legile neconstitutionale pensionarii si parintii vor da in judecata si probabil ca vor primi partial niste pensii si alocatii marite apoi unele scazute si tot asa. Deci cam haos.
trecem peste faptul ca nici PD nu a taiat pensiile pt ca s-a opus CCR dar asta e ceea ce trebuie facut pt ca PSD sa dispara de la sine: sa faci cresteri de 10-15% pt pensii si salarii anual
Pensionarii cu pensii mari, mai ales speciale.
Pensionarul cu pensie medie a castigat 50 lei, iar bastanul cu pensie de 10 mii lei de 20 ori mai mult. Curat constitutional! Sta-v-ar PSD-ul in gat!
Daca beneficiezi de pensie 30-40-50 ani, macar contributie de sanatate sa platesti (macar peste un plafon). Sa nu uitam exista sute de mii de pensionari cu pensii partiale, sau chiar pensii ridicate articficial la pensia minima desi au muncit cativa anisori, candva (gen CAP, dar alea au disparut de 30 ani).
Avand in vedere ca Guvernul nu are ultimul cuvant de spus in ceea ce priveste cresterea pensiilor si alocatiilor, membrii sai ar trebui sa fie mai precauti cand zic ca vor mari sau ca nu vor mari si daca maresc cu cat.
Puteau sa fie si ei mai realisti si sa zica ca vor propune Parlamentului ca maririle sa se faca cu respectivele procente. Daca Parlamentul nu accepta atunci trebuie sa aplice legea nu au incontro. Daca nu atunci vor plati pe baza hotararilor judecatoresti si risca chiar si puscaria pentru abuz in serviciu.
Realistic vorbind pensiile marite si alocatiile pot fi platite daca Guvernul taie din alte parti, de exemplu de la investitii. Opreste de exemplu lucrarile la autostrazi si retrage finantarea de la mai multe proiecte care costa mult.
Stiu ca multi nu vor fi de acord si ii inteleg dar Parlamentul decide aceste lucruri nu Guvernul. Guvernul poate doar sa propuna si sa puna in aplicare legea.
Aia care te confunda cu un economist ar trebui sa-si faca operatie de cataracta.
Tipul asta de marire e aberanta - intrucat nu am descoperit vreun zacamant, fuziunea la rece sau ceva de genul de unde mama lui Stefan cel Mare sa cresti pensiile intr-un an mai mult decat PSD in ultimii 3 (2016 - 871, 2017 - 917/1000, 2018 - 1100, 2019 - 1265, 2020 - 1775 ?!?)
La fel si alocatiile ... 2008 - 40, 2009 - 42, 2015 - 84, 2019 - 150, 2020 - 300 ?!? De unde? Veniturile sunt in scadere anul asta: turism canci, restaurante canci ca stam acasa si gatim ce putem, deficit comercial - ca multe supermarketuri vand mai ales produse straine.
PS. PNL o sa deconteze politic acest pas.
Da, dar faptul ca vom primi optzeci miliarde, de la UE, incepand cu anul 2021,, pentru investitii masive, acest fond nu va elibera, in buget, suma din care sa se poata asigura cresterea de 40% a pensiilor?
La fel, in privinta cresterii alocatiilor copiilor.
Pe de alta parte trebuie sa contribuim cu vreo 16 miliarde.
Iar o parte sunt imprumuturi, nu sunt de-a moaca.
Veniturile la buget vor suferi scaderi semnificative (consumul a scazut, productia la fel, turismul, HoReCa), in timp ce cheltuielile nu au scazut deloc - nici macar nu a fost in iarna sa zici ca s-a economisit cu focul la scoala online.
Cheltuielile chiar au crescut cu fondurile pentru COVID, cu somajul tehnic al aproape un milion de angajati.
Acum "nu exista sursa de finantare".
Surse de finanțare pentru alocațiile copiilor care sunt VIITORUL oricărei nații sunt .Numesc doar o resursă-energia hidro produsă foarte ieftin ( a plouat binișor anul acesta) dar care este administrată de băieții albaștri și revândută nouă la prețul pieții.
QED
La interventia lui Ion M. Ionita ca parlamentul nu poate sa dispara intr-o democratie, apucatul s-a corectat, actualul parlament sa dispara, actuala configuratie.
Daca ca indivizi ca asta vrem sa scoatem tara din pandemie, atunci am incurcat-o!
La un moment dat vroiau ca o lege sa intre in vigoare la data publicarii in monitorul oficial si nu in 3 zile de la aceasta data asa cum cere Constitutia.
Era vorba de legea starii de alerta insa era vina lor ca nu au depus proiectul la timp. Parlamentul a incercat sa o adopte cat a putut de repede insa era prea tarziu. Si ei au promovat un amendament vadit neconstitutional pentru a-si ascunde greseala desi erau si alte solutii, puteau de exemplu sa prelungeasca starea de urgenta cu 3 zile.