Alexandru Rafila, reprezentantul României în Organizația Mondială a Sănătății, susține necesitatea purtării măștii medicale și în aer liber atunci când distanțarea fizică nu este posibil, dând exemple stațiile de autobuz sau piețele unde aglomerația este mare. rafila spune că măsurile trebuie bine explicate și nu trebuie ostilizată populația.

RafilaFoto: INQUAM Photos/Ilona Andrei

”Măsurile trebuie explicate foarte bine, iar autoritățile locale, acolo unde se iau astfel de măsuri, trebuie să fie nepărtinitoare. Încrederea în autorități e vitală și trebuie căștigată. Dacă îi spun omului că el trebuie să poarte mască și în aer liber când merge la piață se va revolta, o va privi ca pe o nouă constrângere. Dacă îi explici însă că la Iași sau în localitățile unde oamenii poartă mască și în spații libere aglomerate, iar cazurile de infectare sunt reduse, atunci va întelege mai bine”, spune Rafila la Digi 24.

Acesta mai cere și renunțarea la folosirea termenului de distanțarea socială ”care a transmis un semnal negativ, omul având senzația că este rupt de societate”.

Acesta susține că explozia numărului de cazuri este în legătură directă cu redeschiderea turismului și cu nerespectarea măsurilor care se impun, atât de cetățeni, cât și de comercianți.

”Cazurile de reinfectare sunt rare și nu sunt documentate foarte bine. Se consideră că reinfectarea este o posibilitate foarte, foarte rară și nu este vorba de o altă boală ci de același virus care rămâne cumva în organism”, mai spune dr Rafila.