Premierul Orban a reiterat luni seara la Digi 24 că vrea ca școala să se reia cu toti copiii în clasă, toți vor trebui să poarte mască, la fel și profesorii, iar în cazul când vor exista 3-5 copii infectați cu noul corobavirus într-o școală, atunci cursurile se vor suspenda acolo.

Ludovic OrbanFoto: Guvernul Romaniei

Trei scenarii pentru reluarea cursurilor:

  • Unde nu există o răspândire semnificativă în comunitate se poate începe şcoala în bănci, cu elevii în şcoală.
  • Acolo unde există un nivel de răspândire între unu şi trei la mie, cred că va fi indicatorul, se va lua decizia ca jumătate să fie în clasă, jumătate online şi să se schimbe, pe rând.
  • Acolo unde este un nivel ridicat de risc se va începe online. Deja acest anunţ este făcut.

Ludovic Orban a dezvăluit că „6,3% dintre cazurile de coronavirus sunt copii de vârstă școlară, fără să fie școală. (...) A existat o răspândire a virusului și pe această populație”.

„Riscurile sunt foarte mici. Majoritatea tinerilor nu dezvoltă forme grave, foarte mulți dintre ei nici nu au simptome sau nu le simt, mulți se vindecă fără să știe că sunt infectați”, a subliniat el.

"Dacă apare un caz într-o clasă, automat 14 zile se suspendă cursurile în clasa respectivă, se face anchetă epidemiologică. (...) Dacă apar mai multe cazuri, poate 3-5 cazuri într-o şcoală, se pot suspenda cursurile în şcoala respectivă, pe o perioadă de 14 zile. Pentru asta, noi am prevăzut un act normativ, pe care l-am avut deja în dezbaterea guvernului, prin care am stabilit să acordăm ajutorul care a fost dat în perioada stării de urgenţă, 75% din salariu, pentru un părinte, ca să stea, pe perioada în care sunt suspendate cursurile, cu copilul acasă. Deja ne-am gândit la această variantă", spune Orban.

Orban spune că cea mai mare dificultate a profesorilor sesizată la discuțiile cu sindicatele este adaptarea la predarea online și spune că zeci de mii de profesori au fost pregătiți să predea online, dar nu a știut să dea o cifră atunci când a fost întrebat de moderatoare.

Șeful guvernului a spus că a adoptat un proiect legislativ de modificare a Legii 55 care a fost înaintat către Parlament pentru că autorităţile au nevoie de bază legală pentru adoptarea acestor măsuri, potrivit News.ro. În plus, el a afirmat că 50 de milioane de euro vor fi alocaţi pentru achiziţionarea materialelor de protecţie sanitară în şcoli, cum ar fi măşti, substanţe dezinfectante, iar aceste sume vor fi suplimentate "atunci când va fi necesar”. Premierul a spus că şcolile vor primi bani pentru achiziţionarea de cisterne sanitare care să asigure apa curentă elevilor.