Alexandru Rafila, membru în Comitetul executiv al OMS, susține că forma de salut cu cotul nu este periculoasă decât prin faptul că persoanele se apropie prea mult pentru a face acest gest și că ar fi bine să poarte mască. Despre salutul cu pumnul strâns, Rafila spune că este similar cu strângerea mâinii și ar trebui să ne igienizăm pe mâini după, ”chiar dacă poate părea ofensator”.

Klaus Iohannis si Mark RutteFoto: Presidency.ro

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) descurajează salutul cu cotul, pe care îl autorizase inițial și care devenise un obicei printre șefii de stat, oamenii din showbiz, liderii protecției civile. La modă chiar și în rândul medicilor și al experților din Comitetul Tehnico-Științific italian, chemat să consilieze guvernul și toți italienii cu privire la comportamentul care trebuie abordat pentru a înfrunta epidemia, relatează cotidianul italian La Stampa, citat de Rador.

Dar salutul cu cotul este o greșeală, explică nimeni altul decât directorul Organizației Mondiale a Sănătății, Tedros Adhanom Ghebreyesus, care a folosit Twitter pentru a răspândi recomandarea.

„Când salutați oamenii, cel mai bine este să evitați să vă atingeți cu coatele, deoarece acest lucru vă face să vă aflați la mai puțin de un metru distanță unul de celălalt. Mie îmi place să pun o mână pe inimă pentru a saluta persoanele în aceste zile”, a scris directorul OMS, pe care, de fapt, în martie, fotografii l-au imortalizat cu cotul ridicat. În scopuri igienice, și nu din alt motiv, desigur.