Primarul ales al Capitalei, Nicuşor Dan, a declarat vineri seară, într-o emisiune la Realitatea Plus, că rampele clandestine de gunoi, care uneori sunt incendiate, trebuie identificate cu ajutorul Poliţiilor Locale, staţiilor de monitorizare şi laboratorului mobil. Nicuşor Dan a adăugat că Bucureştiul va colecta selectiv deşeurile, aceasta fiind o obligaţie a României faţă de Uniunea Europeană.

Nicusor DanFoto: Agerpres

„Bucureştiul are 3 mari probleme: termia, gunoiul şi locurile de parcare. În ceea ce priveşte deşeurile sunt lucruri pe care trebuie să le facem pe termen scurt. Şi asta trebuie, în primul rând, cu direcţiile de mediu din Poliţiile Locale şi cu staţiile de monitorizare şi cu laboratorul nostru mobil al Primăriei, să identificăm locurile în care se depozitează ilegal gunoi în Bucureşti și Ilfov, şi de multe ori la aceste gropi de gunoi se produc incendii, cele mai multe voite şi cu consecinţe pentru aerul din Bucureşti. Deci ăsta e un lucru pe care trebuie să îl facem foarte repede şi, la fel, un lucru pe care trebuie să îl facem cât mai repede - să discutăm cu operatorii de salubritate astfel încât să avem o spălare periodică a străzilor, ceea ce este extrem de posibil pentru o capitală europeană cum este Bucureşti”, a declarat Nicuşor Dan, potrivit agenției News.ro.

Întrebat dacă s-a gândit la un program de educare a cetăţenilor, Nicuşor Dan a declarat că există legislaţie pentru cei care aruncă pe jos chiştoace de ţigări sau alte gunoaie.

„Există sancţiune prevăzută de legislaţia naţională şi de legislaţia locală a Bucureştiului pentru acest gen de acțiune, există şi un organ care trebuie să o constate, care se numeşte Poliţia Locală. O să veghem ca acest lucru să se întâmple din momentul ăsta. Pentru că din nou mă întorc la cuvântul comunitate. Suntem toţi o comunitate şi respectul faţă de comunitate însemană inclusiv respectul faţă de spaţiul public. Nimeni nu aruncă chiştocul de ţigară la el în casă, pe parchet. E momentul în care trebuie să învăţăm cu toţii că spaţiul public este al nostru, al tuturor şi în momentul în care unul dintre noi aruncă chiştocul de ţigară sau coaja de banană, sau ştiu eu ce pe domeniul public, înseamnă că trebuie sancţionat pentru binele comunităţii. O să fiu foarte ferm în această privinţă”, a declarat Nicuşor Dan.

Primarul ales al Bucureştiului a adăugat că locuitorii din Capitală vor colecta selectiv deşeurile, aşa cum se întâmplă în oraşe din Europa, dar şi localităţi din România.

„Vreau să adaug, în chestiunea gunoului, care este o chestiune foarte serioasă, nu este o promisiune pe termen scurt, dar o să o facem într-un orizont de timp rezonabil, trebuie să impunem, în Bucureşti, colectarea selectivă a deşeurilor, ceea ce va duce la o scădere a cantităţii de gunoi pe care la final Bucureştiul o produce. Se întâmplă în Europa, se întâmplă şi în câteva localităţi din România, e foarte posibil să o facem şi în Bucureşti. Pur şi simplu fiecare dintre noi o să colectăm în 3 sau 4 recipiente diferite, gunoi menajer, hârtie, plastic, sticlă. Asta este ceea ce nu numai că vrem noi să facem, dar este o obligaţie pe care România şi-a luat-o în faţa Uniunii Europene, o obligaţie pe care dacă nu o respectă, o să ajungem la penalităţi foarte mari, deci cu atât mai mult trebuie să implementăm acest mecanism de colectare selectivă”, a mai declarat Nicuşor Dan.