Măsurile „incorecte și uneori fără logică” au fost taxate de populație, la fel și modul în care a fost tratată problema pelerinajelor, a declarat Traian Băsescu, la Digi 24, despre rezultatele alegerilor. În ce privește demisia lui Ludovic Orban, fostul președinte al României crede că e „prematură”, potrivit Mediafax.

HotNews.roFoto: Hotnews

Întrebat, luni seară, la Digi24, despre rezultatul obținut de PMP, Băsescu a afirmat: „Cert este că până în ultima clipă, până la anunțarea rezultatului final, noi sperăm, avem obligația și dreptul să sperăm”.

Despre eventuala șansa ca, în cazul în care ar intra PMP în Parlament, să participe la coaliția de centru dreapta, fostul președinte a declarat că „există o probabilitate”, dar există și riscul ca USR PLUS să ceară excluderea PMP dintr-o eventuală coaliție.

În ce privește demisia lui Ludovic Orban, Traian Băsescu este de părere că „lasă cale liberă oricărei negocieri”: „Probabil că în interiorul dorinței de a se realiza o majoritate de dreapta, președintele Iohannis și PNL au luat decizia de a crea acest câmp de negociere prin abandonul prematur, zic eu, al premierului Ludovic Orban”.

În opinia lui Băsescu, demisia lui Orban este prematură pentru că până la un nou guvern mai sunt săptămâni bune în care criza sanitară trebuie gestionată, ceea ce nu este ușor pentru un guvern interimar.

Întrebat, totodată, de ce au mers atât de puțini oameni la vot, Băsescu a răspuns: „Pandemia și teama de contaminare. De asemenea, nu cred că a existat o polarizare care să incite la participare. Polarizarea a fost mult mai slabă decât la locale, cele două mari partide nu au reușit să mai polarizeze interesul atât de puternic precum la locale”.

În ce privește faptul că PSD este prima opțiune a electoratului, Traian Băsescu a afirmat că autoritățile la putere „au gestionat foarte prost pandemia” și au fost „opaci” în explicații. De asemenea, au luat măsuri insuficient de severe unde trebuiau luate: „Spre exemplu, de ce ții transportul public în funcțiune de la 5:00 dimineața până la 23:00 noaptea? De ce ții trei trenuri de lung parcurs pe fiecare direcție în loc să ții unul singur? De ce nu trimiți funcționarii să lucreze de acasă? Ei au deschis războiul cu piețele exact când micul producător își vindea recolta”.

Potrivit lui Băsescu, toată lumea și-a dat seama că există „o coafare a dezastrului din sănătate prin sondarea minimală a stării de sănătate”.

„Măsurile astea, incorecte și uneori fără logică au fost taxate. De asemenea, nu am dubii că modul cum a fost tratată problema bisericii, problema pelerinajelor, a avut impact, pentru că sunt mulți români în situații dificile și mă refer la starea de sănătate. În momente de astea grele omul fuge la biserică, iar biserica a demonstrat și la Sfânta Parascheva și la Sfântul Dimitrie și la Peștera Sfântului Andrei că este un excelent organizator, nu a putut nimeni să le reproșeze nimic”.