Premierul interimar Nicolae Ciucă a anunţat că la Institutul Cantacuzino din Bucureşti, centrul naţional de depozitare a vaccinului anti-Covid, au ajuns lăzile de gheaţă carbonică cu ajutorul cărora va fi transportat vaccinul către centrele regionale din ţară. Toate detaliile au fost stabilite, iar autorităţile cunosc inclusiv numele şoferului care va transporta vaccinurile, precum şi maşinile cu care se vor face aceste transporturi, notează News.ro. Nu s-a stabilit încă cine va fi prima persoană vaccinată, însă va fi un cadru medical, a mai precizat Ciucă.

HotNews.roFoto: Hotnews

„Vaccinul va sosi în ţară pe data de 26 decembrie, a doua zi de Crăciun. În momentul de faţă sunt luate toate măsurile astfel încât la centrul de depozitare naţional, stabilit la Cantacuzino, să fie îndeplinite standardele şi condiţiile de depozitare. De asemenea, în ţară sunt 6 centre regionale - la Timişoara, Cluj, Iaşi, Craiova, Constanţa şi Braşov. De la centrul din Bucureşti se pleacă la cele 6 centre de depozitare, pentru fiecare dintre ele fiind pregătită infrastructura”, a declarat premierul interimar Nicolae Ciucă, marţi seară, la TVR1.

Prim-ministrul interimar a adăugat că vaccinul va fi transportat cu echipamentele logistice ale companiei producătoare, Pfizer.

„Vaccinul este transportat de către echipamentele logistice ale companiei producătoare, Pfizer, ajunge la centrul de depozitare şi de la centrul de depozitare, chiar astăzi a raportat directorul Institutului Cantacuzino, că a primit lăzile de gheaţă carbonică cu care va putea să asigure livrarea de vaccinuri către cele şase centre regionale şi, de asemenea, numărul suficient de lăzi astfel încât de la aceste centre să putem să livrăm pentru prima zi când vom executa vaccinarea, pe 27 decembrie, către cele zece spitale care au fost vioara întâi în combaterea virusului. Sunt deja protocoalele stabilite”, a mai precizat Ciucă.

Nicolae Ciucă a declarat că autorităţile au stabilit toate detaliile privind transportul vaccinului.

„Sunt toate etapele, toate liniile, toate protocoalele stabilite. Vreau să vă spun că ne-am dus în asemenea detaliu încât ştim inclusiv maşina şi numele şoferului care transportă aceste vaccinuri. Vă pot spune că avem 995 de centre de vaccinare în ţară, sunt 81 în plus la nivelul MApN, sunt stabilite cerinţele şi condiţiile fiecărui centru în parte, este asigurat personalul de supraveghere, tot ceea ce avem nevoie. Şi avem două elemente foarte importante, este vorba de folosirea mijloacelor digitale de evidenţă şi monitorizare a populaţiei care doreşte să se înregistreze pentru vaccinare şi monitorizarea ulterioară”, a mai declarat Ciucă.

Ciucă: Prima persoană vaccinată va fi din rândul personalului medical

Prima persoană care va fi vaccinată împotriva Covid-19 urmează a fi stabilită, aceasta va fi din rândul medicilor sau personalului medical.

„Urmează să fie stabilit primul subiect, va fi din rândul medicilor şi personalului medical. Pentru că ne vom duce către cele 10 spitale. Sunt două spitale din Bucureşti, după care avem spitalele de boli infecţioase din Constanţa, Timişoara, Cluj, Craiova, Baia Mare, Suceava- Spital Judeţean, Iaşi, deci în total 10 spitale. Vor fi 10.000 de doze din care vor fi folosite 4.500, deci vor fi vaccinate 4.500 de persoane din acest lot de 10.000, păstrând doza de rapel pentru a fi efectuat după 21 de zile. Îmi spunea doctorul Gheorghiţă de dimineaţă că avem 4.500 înscrişi. Tot personalul medical care lucrează pe spitalele Covid şi suport Covid sunt undeva la 65.000 de oameni”, a mai precizat premierul interimar.

Potrivit acestuia, medicii nu sunt reticienţi în a face acest vaccin.

„Nu am întâlnit medic cu care să discutăm omeneşte şi care să fi zis că nu se vaccinează. Sigur, am avut discuţii, ne-am întâlnit cu reprezentantul medicilor de familie care a zis că are nişte medici care nu sunt foarte convinşi. Odată ce ei sunt informaţi și sunt convinşi, fiecare dintre noi ar trebui să le urmăm exemplul”, a mai adăugat Ciucă.

Întrebat de ce preşedintele Klaus Iohannis nu face parte din persoanele care se vaccinează primele în România, Ciucă a declarat că şeful statului a fost implicat foarte mult în campania de vaccinare.

„Nu pot să am o astfel de discuţie, vă pot spune că domnul preşedinte a fost implicat atât din punct de vedere al funcţiei cât şi emoţional pentru că îşi doreşte foarte mult ca mesajele noastre să fie coerente şi să ajungă foarte bine la oameni”, a declarat Ciucă.

Ciucă: În 28 decembrie primim încă un lot de 100.000 de doze de vaccin

Premierul interimar și ministru al apărării Nicolae Ciucă a mai declarat marți seară la TVR că, după ce România va primi 10.000 de doze de vaccin anti-Covid-19, un nou lot, de 100.000 de doze, va ajunge în țară în 28 decembrie.

„Din informațiile pe care le avem, pe 28 decembrie mai sosește un lot de 100.000 de vaccinuri, după care, în fiecare săptămână, vom avea câte un lot de 150.000 de vaccinuri care vor sosi în țară și aici avem nevoie de un aparat foarte bine integrat la nivel național astfel încât să putem să avem informațiile de la cea mai mică localitate până la nivelul planificatorilor”, a spus Nicolae Ciucă, conform Mediafax.

Primele 10.000 de doze de vaccin împotriva coronavirusului vin în țară în 26 decembrie, iar în 27 decembrie va începe campania de vaccinare.