Ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, a anunţat vineri seară că Guvernul va adopta o OUG pentru plata personalului vaccinator din cadrul campaniei naţionale, acesta fiind un lucru „firesc”, spune el, potrivit News.ro. Proiectul de act normativ propune 100 de lei pe oră pentru medici, 50 de lei pentru asistente şi 25 de lei pentru registratori. De asemenea, vor fi plătiţi și medicii de familie, aceştia fiind consideraţi „un pilon esenţial”.

Vlad VoiculescuFoto: AGERPRES

Ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, a anunţat că, în următoarea şedinţă de Guvern, va fi adoptată o OUG care prevede acordarea unor sume de bani personalului care participă la vaccinare.

„Pe de o parte, o problemă este aceea a personalului vaccinator (...) Această problemă este una mai mare sau mai mică în funcţie de locurile din România, dar ce trebuie să ne asigurăm este că are cine face asta pentru întregul program. Gândiţi-vă că este cea mai mare provocare a României. A fost semnalat din mai multe locuri din ţară că s-ar putea să fie greu să asiguri un orar atât de dens”, a afirmat, vineri seară, la Digi 24, Vlad Voiculescu.

Ministrul a afirmat că, în ultima şedinţă de Guvern, a fost prezentată în primă lectură o OUG pentru plata personalului vaccinator, actul normativ urmând a fi adoptat în următoarea şedinţă de Guvern.

„Sumele propuse în OUG – dar sunt mai degrabă propuneri – 100 de lei pentru medici, cu un bonus pentru medicul coordonator, 50 de lei pentru asistentă şi 25 de lei pentru registrator, sume pe oră. Sunt sume brute”, a precizat ministrul Sănătăţii.

Acesta consideră „firesc” ca personalul care face vaccinarea să câştige bani.

„Pot să câştige bani şi este firesc. Un lucru de care trebuie să ţinem cont este că costurile gestionării pandemiei sunt de zeci, de sute de ori mai mici decât cele pe care trebuie să le suportăm zilnic – de la afaceri închise, şcoală închisă şi alte limitări, ca să nu mai menţionăm frica”, a mai declarat ministrul.

Acesta a precizat că şi medicii de familie, consideraţi „un pilon esenţial” în campania de vaccinare vor fi plătiţi, dar nu s-a discutat încă despre sume.

„Va exista o sumă pentru succes. Obiectivul este vaccinarea. Nu numai înscrierea, ci şi vaccinarea pacientului şi monitorizarea acestuia”, a precizat Voiculescu.