Ministrul a precizat că este vorba de o persoană care a lucrat în domeniul juridic.
Ministrul spune că ministrul lucrează la o nouă lege a pensiilor, care să fie bazată pe contributivitate și să fie constituțională. În context, ministrul a admis că se va ocupa și de pensiile speciale, fără a oferi amănunte.
Ministrul a adăugat că există și pensii de 41.000 de lei sau de 17.000 de lei, dar și că 900.000 de oameni au pensii de 800 de lei.
În acest an pensiile vor fi indexate cu rata inflației, a adăugat Turcan, detalii suplimentare urmând a fi anunțate după pregătirea legii bugetului, potrivit Mediafax.
În ceea ce priveşte pensiile, ea a arătat că acum sunt două legi.
"Suntem pe o Lege 263, veche, în care punctul de pensie se actualiza raportat la rata inflaţiei şi 50% din câştigul salarial mediu brut, şi în baza acelei legi noi am făcut majorarea cu 14% la finalul anului trecut. În mod normal, pensiile ar fi trebuit indexate cu rata inflaţiei la început de an, dar politicienii ce au făcut? Rapid au pus în logică electorală şi au aranjat majorările exact în perioadă de campanie electorală. De la 1 septembrie ar trebui să intre în vigoare această Lege 127/2019 publicată în Monitorul Oficial, dar cu câteva articole prorogate până la 1 septembrie, care ar avea un impact bugetar pentru doar 4 luni de 48 de miliarde de lei şi pentru anul viitor de 138 de miliarde de lei. Ei, în acest context, cu două legi care se bat cap în cap, cu una care trebuie să intre de la 1 septembrie complet nepregătită, pentru că nu s-a făcut nici măcar cel mai mic pas şi v-am spus dacă în Guvernul PSD în 90 de zile veneau cu actualizarea tuturor pensiilor nimeni nu mai putea da înapoi, pentru că eram pregătiţi pentru recalcularea pensiilor", a susţinut ministrul, potrivit Agerpres.
Turcan a menţionat că indexarea pensiilor cu rata inflaţiei se va produce în anul 2021, dar nu a spus când.
"Am discutat cu prim ministrul şi cel puţin indexarea cu rata inflaţiei se va produce în anul 2021. Vom anunţa. Suntem în etapa de pregătire a bugetului pentru 2021. (...) Când vom lua decizia vă vom spune", a dat asigurări Raluca Turcan, subliniind că indexarea se va produce ''cel puţin cu rata inflaţiei, cum este şi firesc, de altfel".
De asemenea, ministrul a precizat că se doreşte corelarea pensiilor speciale cu contributivitatea.
"Ce am făcut în momentul în care am ajuns în mandat? Am spus aşa: subiectul pensiilor scos din disputa politică. Am chemat specialişti din cadrul ministerului, de asemenea din Ministerul Finanţelor, Ministerul Justiţiei, astfel încât să găsim o variantă de abordare a pensiilor (speciale - n. r.), care să conducă la calcularea lor pe bază de contributivitate, echitate în sistemul de pensii şi de asemenea să fie suportabilă orice lege pe care o vom aduce în faţa pensionarilor", a spus Raluca Turcan.
"pensie din România de 78.634 de lei, din care 5.205 lei din contributivitate și 73.429 de lei din criterii favorizante"...
Baa... faceti la dracu ceva, ca pute rau, rau de tot!
Pãi nu sunt 1 la 1 milion în occident ! care sã aibã pensia asta. România e o tsarã bolnavã !
Unic.
Inegalabil.
Prima masura urgenta:
Desființarea tuturor posturilor din Primarii, Prefecturi, Cons. Judetene, Ministere ocupate de Pensionari care pe langa leafa mai are si o pensie babana.
Cumul.
O unitate administrativ teritorială din Doua are aceasta pandemie de pensionari care cumulează salariul cu pensia.
Evaluez ca 100.000 de persoane pot pleca acasa linistiti din instituțiile statului.
" Va multumim..bla.bla.. mergeti acasa sa va mancati pensia"!
Ei sunt o frână in dezvoltarea societatii.
Impostori pe functie publică.
Ar fi de fapt prima masura de luat si uor de facut.
Ar fi un exemplu bun la inceput de guvernare.
Si ce economie!
Simplu prin lege in Parlament.
Avem o problema, cum procedam?
Sau impozite progresive pentru pensie.
50% pentru ce depăseste pensia medie din Ro.
Sa dai si statului jumate din ce castigi!
"5.205 lei din contributivitate și 73.429 de lei din criterii favorizante ".
Ba nene, oricine ai fi, orice ai face, castigi un salariu mai mic sau mai mare. Pe baza contributiei rezultate din acel salariu iti iei pensia, mai mica sau mai mare.
Daca este neconstitutional sa elimini TOATE pensiile speciale, atunci constitutia nu este corecta si trebuie modificata. Nu e ca si cum cartea aia a fost lasata pe pamant de vreo entitate divina, e tot o bucata de hartie ce contine niste texte scrise de oameni, in cazul nostru de oameni cu anumite interese care si-au facut constitutia si legile pentru ei.
UE si nu numai nu sesizeaza nimic in neregula...?! Cum poate un singur individ sa incaseze lunar cat alti 90 de ghinionisti, doar pt ca a fost in anumite structuri securistico-mafiote (stim ca e vb de cel din Arges) si a beneficiat de mita oferita de clasa politica celor din sistemul de justititie si nu numai?!
Ce "stat de drept" e acela in care principiile etice, morale dar si cele statuate in Constitutie- de nediscriminare, tratament egal nu sunt deloc respectate? Ce a facut individul acela si ceilalti ca el, au descoperit leacul cancerului, originea Universului....chiar nu simte nimeni batjocura asta imensa si nu se revolta nimeni sa ia totusi o masura concreta, care sa treaca de CC, sa le aduca la un nivel mai decent?!
Ne scuzați că v-am deranjat cu "Fără penali în funcții publice".
Așteptăm cu dezinteres discuții despre echitate la acordarea pensiilor din partea celor care afișează așa valori.
In Romania, speranta de viata la 60 de ani PENTRU BARBATI a fost de 17,8 ani in anul 2017.
https://bit.ly/2K7B4rp
Rezulta o speranta de viata de ani 12,8 ani la varsta de 65 ani, adica o speranta de viata medie de 77.8 de ani (ATENTIE! - Nu speranta de viata la nastere).
Pensia minima din Romania este de 800 de lei.
https://bit.ly/2XwAZAO
Sa calculam in cat timp castiga pensionarul cu pensia de 78.634 de lei intraga pensie pe 12,8 ani a unui pensionar barbat care are pensia minima de 800 de lei.
78.634 : 800 = 98,2925 luni
98,2925 : 12 = 8,1910417 ani
Rezulta ca intr-o luna de zile, pensionarul cu pensia de 78.634 de lei castiga cat un pensionar cu pensia minima de 800 de lei in 8,1910417 ani.
in 8,1910417 ani ... cat in 1 luna
in 12,8 ani ... cat in x luni
x = 1,56268 luni
1 luna ... reprezinta 30,42 zile
0,56268 luni ... reprezinta y zile
y = 17,1167256 zile
Rezulta ca intr-o luna si 17 zile, pensionarul cu pensia de 78.634 de lei pe luna ia tot atatia bani cati bani ia IN INTRAGA SA VIATA DE PENSIONAR un barbat cu pensia minima de 800 de lei pe luna - barbat care moare atunci cand ajunge la varsta de 77,8 de ani (conform sperantei de viata la varsta de 65 de ani, din Romania).
Intr-o societate care pretuieste coeziunea sociala (vezi ce se intampla acum in SUA, unde coeziunea sociala a fost facuta praf), suma de "73.429 de lei din criterii favorizante obtinute din mai multe legi" ar fi directionata catre cei cu pensia minima de 800 de lei (care nu asigura nici macar acoperirea nevoilor de baza) si nu catre cei care ar avea oricum o pensie de 5.205 lei, rezultata din contributivitate (exemplul dat de Raluca Turcan).
Dar trepadusul asta comunist trebuie stopat.
Un exemplu pe care Guvernul trebuie sa) dea!
Sunt curios ce va face Guvernul cu Pensionarii din Guvern, Primarii, Prefecturi, Cons. Judetene, Justitie si celelalte instituții de stat.
De ce Anaf-il nu publica lista salariaților care pe langa salariile de la stat mai încasează si pensii banane neimpozitate?
Presa abundă de exemple.
La Primăriile Rurale, îndeosebi, se intampla un lucru deloc cunoscut dar general putin stiut.
Lucrează ca salariat in Primărie si soț si sotie si nu pe bani putini si pentru ca au mult peste 70 de ani mai iau si pensii.
Nu e o gluma.
O familie de pensionari la tara încasează salarii lunare de la stat de peste 15000 Lei plus pensii de 10000 lei.
25000 Lei salar + pensia lunară la Primaria Liberala.
Per una Famiglia.
Aceste familii sunt peste 50 mii in Ro.
Ne poate spune ANAF sau Casa de Pensii.
Concluzie ori ca au o pensie de 70.000 lei ori ca încasează o pensie mare + salar ba an la stat a cam acelasi lucru!
Jaf public.
Ar trebui să nu marească punctul de pensie ci să se recalculeze pensiile conform legii de la 1 septembrie și SĂ SE ELIMINE indicele de corecție.
E o mare nedreptate cu indicii de corectie si cu nr de ani de cotizare la care se imparte punctajul total.
Cât e indicele de corecție pe anul acesta?