„Ar putea deveni realitate (impozitul zero pe salariul minim - n.r.) într-un an, cam în doi ani, după ce avem finalizat un studiu de impact și atunci când veniturile bugetare și creșterea economică permit”, spus la TVR Anca Dragu.
Președintele Senatului precizează că o astfel de măsură are un impact negativ asupra bugetului.
„Pe de altă parte, este o datorie să ne uităm la salariații cu venituri foarte mici. În România există această situație foarte tristă în care 15% dintre salariați, deși muncesc, intră la categoria de sărăcie, acest concept de sărăcie. Ca atare, cea mai rapidă soluție de a-i scoate pe aceștioameni din sărăcie care, deși muncesc opt ore pe zi, la sfârșitul lunii, când primesc salariul, nu-și pot permite să-și asigure un trai decent după standardele normale”, adaugă Dragu, potrivit Mediafax.
Poate că a mărit salariul minim, dar de cei din mediul privat care aveau oricum cu 200-500 de lei peste salariul minim și-au bătut mereu joc, confiscându-le practic jumătate din roadele muncii depuse.
de ce nu a facut PSD-u asta? pentru ca exista un impact bugetar si roadele acestei masuri se vor vedea intarziat in stimularea economiei.
PNL-ul este singurul partid de dreapta!
Cota unica exista in Rusia si alte state bananiere.
Cum, nu gasiti ?
Pe de alta parte sunteti fabulosi in nesimtirea voastra! De criza economica generata de cea sanitara nu ati auzit, de faptul ca Romania va avea o "crestere" economica de 5,2% in 2020 iar UE e la minus 7,8% nu ati auzit.
Fericiti cei saraci cu duhul!
Stiu ca nu se poate acum, nu stiu exact cand se va putea, trebe studiiu de impact - pe care evident ca nu il face parlamentul - dar fix peste 2 ani o sa fie soare!!!!!
uite asa creste cota de declaratii iresponsabile care fac mai mult rau decat bine!
Totul e roz, sa-i dam inainte.
Cine cred ca nivelul tarilor din Vest a cazut din cer se inseala marnic.
- microintreprindere, SRL-D 1-3% pe cifra de afaceri
- dividende 5% (+ 16% pe profit)
- pfa cu norma, totul peste norma nu e impozitat
Majoritatea nu plătesc contribuții decât când vor sa beneficieze de concedii de creștere a copilului, de ex.
aia cu salarii mici sunt cei mai mari abonati la servicii sociale ! Ei sunt mereu bolnavi, la doctor, la spital, la subventii, la reduceri ...la impozite !
Pleava societatii cu salarii mici are tot felul de "stimulente" si reduceri !
Dar prostii care "munceste" trebuie sa fie impozitati, sa dea mai mult , sa-i duca in spate si pe pensionari, si pe speciali, si pe tinerii pensionari, si mai nou pe toti care nu trebuie sa plateasca impozit !
Ei bine, ma duc sa platesc impozit in GErmania, macar de acolo primesc ceva in schimb la batranete !
Adio Romania...!
Să contribuie și la sănătate, ca doar aia 5 milioane de angajați plătesc Cass, restul doar profită de sănătate moca.
Totuși nu as fi de acord cu implementarea pentru o singura ramură cum se discuta. Ar crea o noua categorie de șmecheri. Iar patronul care tind oameni la negru cu.1000 lei pe lună nu scoate 2300 din bunătatea inimii...
Am intra si noi in randul lumii occidentale din punct de vedere fiscal.
Sper sa va tineti de cuvant
Atata timp cat se practica pe scara larga evaziunea, este greu sa astepti scutirea de impozit a salariului minim nominal pe economie. .
De exemplu, tot ce este sub salariul mediu pe economie la nivel national (SME 4162 RON Brut Ian 2021) sa fie neimpozitat, pana la 2xSME cu 10%, pana la 3xSME cu 20%, pana la 4xSME cu 30% iar ce depaseste 5xSME impozitat cu 40%. As sustine o astfel de masura mai ales daca s-ar aplica aparatului bugetar unde sunt cele mai mari salarii\pensii (exceptand invatamant, politie, armata unde salariile rareori depasesc salariul mediu).
In plus, foarte multe tari europene au acest tip de impozitare progresiva in functie de venituri asa ca nu vad de ce ar fi o masura rea. Va rog nu dati cu parul, e doar o opinie.
Pe vremea aia aveam un salariu putin peste 500 euro dar in ochii lui Nastase eram un bogatas care trebuia impozitat cu 40%.
In momentuld e fata salariul minim cash e cam de 285 euro. Deci tu zici ca ala care are 1425 euro sa plateasca 40% impozit? De ce? ti se pare exorbitanta suma?
PS - faptul ca s-ar impozita inclusiv salariile celor de la stat e un fel de furat caciula, adica le marim salariile si apoi le impozitam( ca sa nu mai zic ca o mare parte din venituri vin din diferite sporuri si indemnizatii care nu sunt impozitate)
PS2 - ce-a facut? invatamantul/ politia si armata depasesc rareori salariul mediu? cat mai exact e acel rareori? in procente?
Totalul salariului incasat pentru o luna intreaga este de 3162 de lei. Atat incaseaza un politist in operativ. precizez ca e vorba de un agent debutant. Te las pe tine sa descoperi cat castiga un profesor debutant,
Este mult mai bine sa ii lasi niste bani din munca omului , decat sa ii dai apoi ajutoare sociale .... Fiindca ajutoarele se dau si celor care nu muncesc ....
Si asta duce doar la probleme: salariatul va avea o pensie de rahat dar si pana la pensie, creditarea lui e o mare corvoada, iar patronul isi face treaba si ramane cu bani in plus, ba chiar isi permite sa faca magarii (caz real) prin amanarea restului de plata sau chiar anularea acelor sume/bonuri suplimentare pentru cateva luni. Avem toti pe cineva care lucreaza pe astfel de salarii si stiti ce probleme au, doar politicienii si ANAF se fac ca nu stiu de ele.
Daca tot vor sa puna impozit 0 pe salariul minim, atunci sa stipuleze prin lege ca acest salariu nu poate fi oferit mai mult de 1 luna dupa care este mandatoriu sa creasca, a.i sa nu se ajunga la situatiile indicate mai sus.
Evident, declaratie pompoasa si gaunoasa, cu un orizont dat orientativ spre 2 ani si numai dupa studiu de impact (normal) si numai daca bugetul o va permite (foarte putin probabil).
In conditiile in care Romania risca supraindatorare si este obligata sa reduca deficitele, nu exista suficient spatiu fiscal pentru asemenea masuri ca cele promise de USR (stanga "progresista").
Ne trebuie simultan crestere economica substantiala, o mult mai buna colectare a taxelor si impozitelor si reducerea masiva a evaziunii fiscale.
Vom vedea daca acest guvern cu majoritate fragila va reusi astfel de performante si in ce masura.