Premierul Florin Cîțu evităt să se pronunțe tranșant, joi seară, dacă sporurile bugetarilor vor scădea sau nu. La insistențele moderatorului Digi 24, Cîțu a răspuns că ”va fi o reformă în tot aparatul și vom vedea ce va urma”.

Florin CituFoto: Guvernul Romaniei

”Deocamdată, veniturile bugetarilor sunt înghețate la nivelul lui decembrie 2020. Vom elimina risipa banului public. Am redus cheltuielile de personal. Cuvintele cheie vor fi Reformă și Investiții. Vom crește puterea de cumpărare în condițiile în care am avut cea mai amre criză sanitară a secolului”, a declarat premierul.

„Discuția nu e dacă trebuie sau nu să existe sporuri. E nevoie de a lega dinamica veniturilor de performanţă. Am pus această întrebare public, dacă românii au simțit că în ultimii 4 ani performanța aparatului bugetar s-a dublat. Dacă este așa, mergem mai departe, nicio problemă, dar eu nu cred că e așa, din ce am văzut până acum”, a spus șeful guvernului.

Mandat limitat la 6 ani pentru directorii din administrația locală și centrală

Florin Cîțu a anunțat că va propune luni în cadrul Coaliției de guvernare ca în administrația publică locală și centrală funcțiile de director general, secretar general, secretar general adjunct să fie pe mandat de maxim șase ani, la fiecare trei ani cu reînnoirea mandatului.

„Trebuie să începem să avem o administrație publică responsabilă (...) aș dori să facem și rotație, după două mandate te muți în alt departament”, a adăugat el.

Pensiile speciale

Referitor la pensiile speciale, Cîțu spune că problema se va rezolva trecând toate pensiile pe contributivitate, cu excepția pensiilor militare. Cîţu susţine că este necesară o reformă a întregului sistem de pensii, pentru că, în 15 ani, ”cei care vor lucra nu vor mai putea să plătească pentru cei care vor ieşi la pensie”.

„Legea salarizării a fost adoptată în Parlament, e normal să mergem cu o lege în Parlament care va reaşeza salarizarea, sistemul de sporuri. Sunt 110 miliarde lei cheltuieli de personal în 2020, din acestea, 27 de miliarde o reprezintă sporurile. Aceste cheltuieli de personal s-au dublat în perioada 2016-2020. Eu doar îi întreb pe români dacă au simţit că performanţa celor care primesc o treime sporuri și cărora li s-au dublat salariile s-a dublat în această perioadă. De aceea, eu aduc aminte de reformă și de a lega performanța de venituri”, a declarat premierul.