Invitat in cadrul emisiunii "Fata in fata" (TVR 1) Cazimir Ionescu, membru al CNSAS, se declara multumit de actualul proiect de lege privind functionarea CNSAS, insa spune ca din proiect ar trebui eliminata gandirea de bun-rau si ar trebui sa sea dea acces la nuantari.

Marius Oprea l-a sustinut pe Cazimir Ionescu si spune ca sunt cazuri cand se intrunesc toate cerintele pentru un verdict de colaborare, dar in realitate nu poate fi vorba de asa ceva.

Oprea da exemplul fostilor detinuti politici care erau fortati dupa eliberarea din 1964 sa semneze ca accepta sa spuna ofiterului de contact cu oricine se intalneste, ce face si chiar ce gandeste despre noua ordine sociala. Adesea, detinutii se intalneau si stabileau ce sa spuna unul despre altul deoarece Securitate afacea presiuni daca nu declarau nimic, mai spune consilierul personal al premierului Tariceanu.

Cazimir Ionescu a respins acuzele aduse de societatea civila referitoare la faptul ca aleg sa studieze uneori aleatoriu anumite dosare sau ca deciziile privind anumite persoane politice intarzie foarte mult.

Acesta a explicat ca dosarele se analizeaza numai in ordinea stabilita de lege sau dupa cererile depuse de persoane, dar ca anumite dosare sunt incomplete si pana primesc raspunsurile necesare de la toate institutiile care ar mai putea avea file din acel dosar poate dura si un an de zile.

Marius Oprea i-a contrazis pe politicienii care au au primit verdict de colaborare si au declarat ca actele din dosar sunt falsificate, sustinand ca falsificarea ar fi aproape imposibila sau ar fi descoperita la prima expertiza, deoarece nu mai ai cum sa gasesti o masina de batut de acelasi fel din anii '80, nu poti gasi acelasi gen de cerneala etc.

Cunoascutul istoric atrage atentia insa ca dosarele de securitate contin foarte multe mistificari si denaturari asa incat, pentru aflarea adevarului, e necesar sa se compare dosarul informatorului/turnatorului, cu cel al ofiterului care-l supraveghea si cu orice act sau dosar care ar putea face lumina in acel caz.