Medicul Alexandru Rafila estimează că imunitatea la coronavirus în România este în acest moment de cel puțin 20%. În opinia medicului, exprimată la Aleph News, este foarte probabil să fie necesară vaccinarea perioadică, poate nu anuală. Rafila vorbește și despre Paște, dar dă și sfaturi pentru bolnavi, citează Mediafax.

RafilaFoto: INQUAM Photos/Ilona Andrei

Întrebat de ce, dacă 20% din oameni au trecut prin boală, unii nu au dezvoltat anticorpi, medicul a afirmat sunt persoane la care sistemul imun nu este reactiv: „Imunitatea prin boală durează între 3 și 6 luni, cu excepția celor care au avut forme grave, unde anticorpii sunt mai mulți. Vaccinarea oferă o protecție, sperăm noi, de 1-2 ani”.

Rafila a fost întrebat despre vaccinuri, în special despre AstraZeneca, și a afirmat că în Anglia 30% din populație a primit acest vaccin fără probleme deosebite.

„La orice vaccin aveți acces utilizați-l, sunt studii serioase care arată că acest vaccin a prevenit într-o măsură covârșitoare cazurile grave și decesele. În viitor, foarte probabil să fie necesară vaccinarea periodică, nu zic anuală. O imunitate stabilită acum cu siguranță constituie un bun suport pentru revaccinările ulterioare”, a spus medicul.

Întrebat, totodată, dacă de Paște oamenii ar trebui să meargă la biserică, Alexandru Rafila a răspuns: „Nu poți să răspunzi corect la o astfel de întrebare dacă de controlul epidemiologic al pandemiei se ocupă actualul minister. Să spun că sper că după 80 de zile de inactivitate Ministerul Sănătății va începe să facă ceva pentru controlul pandemiei? Vom sta acasă dacă nu”.

„Dacă aș vedea o acțiune care să aibă coerență și profesionalism, evident că toți am avea speranța să putem de Paște măcar să sărbătorim cu familiile, cred că e important. S-ar putea ca anul acesta speranța să fie la medicul Gheorghiță, pentru că dacă în perioada următoare vin tot mai multe vaccinuri, dacă reușim să le folosim în următoarele două luni s-ar putea ca reducerea transmiterii să se datoreze acestui număr mare de vaccinări”, a afirmat Alexandru Rafila.

Rafila a vorbit și despre faptul că sistemul de sănătate este folosit politic: „În noiembrie focarele au fost scoase la calculul incidențelor, acum le introduc și folosesc aceste cifre mecanicist. Trebuie să avem flexibilitate, în sensul că nu ne interesează doar cifra, ci și structura numărului de cazuri, adică unde se acumulează, din ce cauză. În decizia care oprește anumite activități trebuie să existe o flexibilitate, (....) decizia de azi pe mâine nu e sănătoasă, predictibilitatea e importantă. Gândiți-va la școli: de pe azi pe mâine, părinții trebuie să găsească soluții. Nu există această flexibilitate, comunicarea acestei decizii ar trebui să fie empatică, nu trebuie enunțat”.

Întrebat care a fost aspectul cel mai surprinzător al virusului, medicul a răspuns că variabilitatea manifestărilor clinice: „Boala nu are un profil clar, diferențele între felul în care evoluează la persoane de aceeași vârstă, fără probleme medicale, este foarte diferită, imprevizibilă, care apar la distanță mai scurtă sau mai lungă de infecție sunt prezente, nu afectează doar plămânii, ci tot organismul, apar leziuni neurologice, ale aparatului cardio vascular, este o boală complexă cu potențial de complicații. Sfatul meu care ar putea rezolva multe probleme: când aveți simptome, mergeți imediat la medic, investigați dacă se poate, începeți tratamentul cât de repede, nu așteptați acasă”.