Problemele cu serul AstraZeneca ar putea duce la încetinirea campaniei de vaccinare, spune secretarul de stat din MAI Raed Arafat, relatează Mediafax.

Arafat s-a vaccinat impotriva COVIDFoto: Captura

Întrebat, vineri seară, la Digi24, dacă problemele cu serul AstraZeneca ar putea duce, la nivel european, la o încetinire a campaniei de vaccinare, Arafat a răspuns: „Fără discuție, mai ales dacă sunt discuții ale unor oameni care nu sunt experți și răspândesc idei greșite, pot să ducă la intimidarea populației și la teamă. Orice discuție trebuie să fie purtată cu oameni din domeniu, experți în vaccinuri, medicamente, Agenția Europeană a Medicamentului, să vedem care va fi concluzia. Discuțiile nefondate, care nu folosesc date științifice, care merg pe partea emoțională, vor duce la intimidare”.

În opinia lui Arafat, România a luat o măsură înțeleaptă când a decis sistarea temporară a loturilor cu probleme, până se pronunță Agenția Europeană a Medicamentului.

„Vaccinarea este unica măsură să limităm răspândirea virusului și să ne apropiem de normalitatea pe care am cunoscut-o. În acest moment nu avem un număr suficient de persoane vaccinate ca să limităm răspândirea”, a afirmat Arafat.

Întrebat dacă le recomandă românilor să se programeze la vaccin de luni, chiar dacă nimeresc vaccinul AstraZeneca, secretarul de stat din MAI a afirmat că programările există și trebuie așteptate deciziile pe loturile respective: „Există supraveghere, există o reacție. Așa că sfatul meu este da. Să se programaze mai departe, nu se vor vaccina cu un lot asupra căruia există dubii”.