Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, spune că se așteaptă să existe o presiune în acest moment al pandemiei și atrage atenția că nerespectarea regulilor poate duce la reguli mai severe, potrivit Mediafax.

HotNews.roFoto: Hotnews

Întrebat, luni seară, la Digi24, despre experiența israeliană, care arată că răspândirea virusului poate fi încetinită mai devreme de vaccinarea a 70% din populație, iar după vaccinarea a 50% din populație au scăzut internările, Raed Arafat a spus că la 30-40% din populație vaccinată începe să scadă impactul: „Sunt lucrurile logice pe care le așteptăm. Dacă vom continua vaccinarea, nevorbind de un tip de vaccin sau altul, poate că vom reuși până la toamnă să limităm răspândirea”.

Întrebat, de asemenea, în ce moment al epidemiei suntem, șeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă a răspuns: „Suntem într-o creștere, într-un nou val. Dezavantajul este că la terapie intensivă sunt 900 de bolnavi comparativ cu valul trecut, când erau vreo 500 în momentul în care a trebuit să creștem capacitatea”.

În privința așteptărilor, Raed Arafat a spus: „Ne așteptăm să existe o presiune. (...) Riscul este să avem impactul mai mare pe internări și pe terapie intensivă. Revin la necesitatea respectării regulilor și a înțelegerii situației. Unii nu înțeleg situația în care suntem. Să găsească Poliția 100 de persoane într-un apartament e mult. Apelăm la populație să înțeleagă: dacă nu vrem măsuri mai stricte, trebuie să respectăm regulile”.

Întrebat, de asemenea, despre păreri exprimate în spațiul public, care susțin posibilitatea scoaterii măștii afară, când e cald, Raed Arafat a răspuns că este devreme pentru acest gest: „Masca nu era pentru frig. Prezența unei tulpini agresive justifică purtarea măștii în zone publice”.