Epidemiologul Octavian Jurma s-a arătat de părere, vineri, pe B1 TV, că toată Uniunea Europeană este „repetentă” la capitolul măsuri anti-coronavirus. Medicul susține că pandemia de COVID-19 poate fi stăpânită doar prin „măsuri triple – carantinare, testare intensivă și vaccinare intensivă”, adăugând că deși România vaccinează bine, nu o face intensiv.

Testare coronavirusFoto: Utrecht Robin/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Totodată, el a explicat că în prezent virusul se răspândește mai degrabă în comunitățile familiale și în cercurile de prieteni decât în spațiile publice.

„Se știa din decembrie că vaccinarea nu are cum să oprească valul trei. Nici măcar Israel n-a reușit să facă asta. Trebuie subliniat că, în Israel, și la ei valul trei a venit imediat pe fondul valului doi, după o perioadă de scădere, și a fost provocat tot de tulpina britanică. Acolo doar cu măsuri extrem de dure, la fel ca în Marea Britanie – este o tulpină extrem de agresivă din punct de vedere epidemiologic, chiar dacă profilul bolii este doar ușor mai grav și atacă poate în zona tinerilor ceva mai rapid decât tulpina veche. Se poate stăpâni doar prin măsuri triple – 3D, ca să le spunem așa, carantină, testare intensivă și vaccinare intensivă. Noi vaccinăm bine, dar nu este o vaccinare intensivă, după modelul Marii Britanii sau al Israelului”, declară Jurma.