Medicul Alexandru Rafila consideră că administrarea vaccinului produs de compania AstraZeneca în colaborare cu Universitatea Oxford nu trebuie oprită în urma cazurilor de tromboze semnalate recent de Germania. El afirmă că administrarea serului poate fi "limitată" la persoanele care au tulburări de coagulare. Rafila adaugă că nu recomandă preventiv terapie anticoagulantă celor care primesc acest ser, deoarece o astfel de terapie este, la rândul ei, "riscantă", scrie News.ro.

HotNews.roFoto: Hotnews

"În mod evident, monitorizarea efectelor adverse ale unui vaccin este esenţială, faptul că autorităţile germane nu exclud legătura între apariţia unor tromboze - e adevărat puţine, şapte cazuri (...) - arată seriozitatea sistemului de sănătate din Germania şi din Uniunea Europeană, dar asta nu înseamnă că trebuie să opreşti vaccinarea. Studiul este important şi, dacă există persoane care au diverse coagulopatii, adică boli legate de coagulare, probabil că la aceste persoane într-adevăr trebuie limitată administrarea acestui vaccin, dar asta nu înseamnă că vaccinul nu este bun, dimpotrivă, am văzut rezultate remarcabile în studiile făcute pe 32.000 de persoane”, a declarat Alexandru Rafila, luni seară, la Antena 3.

El a adăugat că, în România, cu o singură excepţie care va fi clarificată, nu au fost constatate evenimente "care ar putea să pună probleme de siguranţă a vaccinării".

Medicul consideră că administrarea în mod preventiv de anticoagulante nu este recomandabilă celor care se imunizează cu acest ser. "O terapie anticoagulantă nu poţi să o administrezi fără indicaţie medicală şi o terapie anticoagulantă, administrată cui nu trebuie este şi ea, la rândul ei, riscantă, adică poate să declanşeze o hemoragie. La o persoană hipertensivă nu dai o terapie anticoagulantă pentru că poate să facă o hemoragie care să-i pună viaţa în pericol. De la caz la caz, dacă sunt pacienţi la care există o anumită coagulopatie - aşa se numesc afecţiunile legate de tulburări ale coagulării, care pot să fie într-o direcţie sau în alta, hipercoagulabiltate sau, dimpotrivă, inhibiţia coagulării - atunci se poate avea în vedere o anumită medicaţie, dar nu aş recomanda general ca oamenii să ia o astfel de terapie”, a explicat Rafila.

Rafila consideră că, dacă vaccinarea se va derula într-un ritm susţinut, România ar putea ajunge în toamnă în rândul ţărilor care vor putea avea epidemia sub control.

"În luna septembrie, dacă reuşim să creştem ritmul de vaccinare la o sută de mii de doze pe zi, sunt convins că şi România va fi în rândul ţărilor în care pandemia va fi ţinută sub control”, a afirmat medicul.