Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a declarat joi că în şedinţa de guvern următoare va fi introdus un proiect de ordonanţă de urgenţă privind învăţământul superior care prevede, printre altele, că "10% din finanţarea de bază a universităţilor va putea fi cheltuit pentru investiţii în beneficiul comunităţilor academice", precizând că este vorba de "un maxim de 320 de milioane de lei", potrivit Agerpres.

Sorin CîmpeanuFoto: Captura Facebook

"Avem pe circuitul de avizare şi vom introduce în şedinţa de guvern o ordonanţă de urgenţă prin care: unu - 10% din finanţarea de bază a universităţilor va putea fi cheltuit pentru investiţii în beneficiul comunităţilor academice. Este vorba de un maxim de 320 de milioane de lei, 10% din 3,2 miliarde de lei, cât este totalul finanţării de bază în universităţile româneşti. Doi: pentru prima oară, în universităţile româneşti din bugetul Ministerului Educaţiei 100 de milioane de lei vor fi destinaţi finanţării instituţionale a cercetării din universităţi. Deci 100 de milioane de lei din bugetul Ministerului Educaţiei, nu al altui minister, vor fi alocaţi pentru finanţarea instituţională a cercetării, pe bază de performanţă, pe baza potenţialului pentru cercetare şi pe baza strategiilor pentru cercetare ale fiecărei universităţi", a declarat Sorin Cîmpeanu, într-o conferinţă de presă la Palatul Victoria.

Totodată, ministrul a anunţat că a fost luată decizia de a fi finanţate "cele 10 universităţi câştigătoare ale competiţiei de reţele de universităţi europene".

"Trei în primul apel, şapte în apelul următor, cu o sumă absolut identică cu cea cu care finanţează aceste proiecte Uniunea Europeană. Deci, cu alte cuvinte, cât dă Uniunea Europeană, indiferent cât dă, exact atât va da şi România, prin Ministerul Educaţiei. Este modalitatea prin care încurajăm performanţa", a mai spus Cîmpeanu.