Vicepremierul Dan Barna și-a exprimat marți seară convingerea că, dacă decizia de introducere a pașaportului de vaccinare va fi asumată de țările europene, și România va merge în aceeași direcție.

HotNews.roFoto: Hotnews

”Dacă în toată Europa se va ajunge la un astfel de pașaport, dacă fi asumată la nivelul țărilor europene, eu sunt foarte convins că și România va merge în direcția aceea nu datorită chestiunii de decizie politică, ci chestiunii foarte practice – vrei să călătorești? Poți să stai în carantină sau poți să ai această dovadă, stai câteva ore în aeroport și mergi mai departe”, a declarat Dan Barna la Digi24.

El a explicat totodată că premierul Florin Cîțu nu consideră că un pașaport de vaccinare este util în perioada următoare, dar pe măsură ce campania de vaccinare va progresa, vor deveni în mod firesc necesare și utile modalitățile de a dovedi că ”nu mai suntem un pericol pentru comunitate”, dar nu va fi vorba de un pașaport formal.

”Aici sunt mai multe variante și aici sunt mai multe variante – fie varianta numită pașaport de vaccinare, adică un document sau un cod QR pe telefon, de exemplu, prin care se confirmă că ai primit o doză în data de, sau două doze, fie ai un test negativ dacă e vorba de o perioadă foarte scurtă, fie vorbim de situația în care ai trecut prin boală și ai un nivel de anticorpi ridicat care echivalează cu efectul unui vaccin”, a declarat Barna.

”Problema apare dacă statul dă o decizie și spune „cine n-are pașaport nu mai poate să meargă la grădiniță, școală, restaurant sau altundeva”. Atunci ar fi o problemă pentru că ar fi România vaccinaților cu România nevaccinaților. Aceasta este poziția premierului, și e o poziție corectă, nu poți să faci o astfel de separare”, a continuat vicepremierul.

Premierul Florin Cîțu a spus luni că în România nu se va aplica certificatul verde.

"În România nu se va aplica certificatul verde. Românii vor merge în vacanță fără! De aceea avem acest comitet interministerial pentru că sunt reguli pe care le vom respecta, dar fără certificatul verde!", a declarat luni premierul.