Deputatul social-democrat Alexandru Rafila a declarat miercuri seară, la Digi 24, că Institutul Naţional de Sănătate Publică nu a fost de acord cu noile reguli de carantinare stabilite de ministerul Sănătății deoarece nu exista o modalitate corectă de a face acele calcule care să permită închiderea unei localități. Rafila o contrazice și pe Andreea Moldovan și spune că acel grup științific invocat pentru acord are doar rol consultativ, iar din el fac parte și mulți militari și oameni din afara sistemului medical.

Alexandru RafilaFoto: Inquam Photos / George Calin / Digi 24

Rafila îl mai acuză pe fostul ministru al Sănătăţii, Vlad Voiculescu, că ar fi încercat politizarea Institutului Naţional de Sănătate Publică, modificând condiţiile de concurs pentru ca unul dintre consilierii săi să poată ocupa o poziţie în cadrul acestei instituţii, potrivit News.

”Tărăşania asta ar fi avut şi o continuare pentru că, după ce colegii de la INSP au avut obiecţii şi pe acest ordin şi la alte poziţii ale Ministerului Sănătăţii, şi obiecţii profesionale, nu obiecţii subiective, s-a încercat politizarea Institutului Naţional de Sănătate Publică”... Domnul ministru a schimbat, şi pot să vă pun la dispoziţie documentele semnate de domnul ministru, mai multe ordine prin care a modificat condiţiile de concurs, încât unul dintre consilierii lui să poată să ocupe această poziţie, a anulat comisia de concurs, a modificat şi condiţiile legate de organizarea concursului în scopul de a genera un control asupra INSP care era un control politic, nu era vorba de un control profesional”, a mai precizat Rafila.