Fostul ministru al Sănătății Vlad Voiculescu susține că posibila diferența de ”mii de morți” pe care a invocat-o vine de la diferența sesizată pe cele două platforme pe care se raportează decesele de Covid-19. Pe o plaformă raportează spitalele de Covid (alerte.ms.ro), iar pe o alta platformă raportează toate entitățile implicate (corona-forms), iar - potrivit lui - pe prima platformă cifrele sunt mult mai mari. ”Nu este nicio conspiraţie, este o raportare făcută corect la nivelul spitalului şi care nu a fost raportată corect mai sus”, lămurește fostul ministru.

HotNews.roFoto: Hotnews

”Nu putem ști încă (despre câte mii de cazuri diferență este vorba)”, a răspuns Vlad Voiculescu. „Pe de o parte, vorbim despre o metodologie care este imperfectă, acesta este un lucru pe care pot să îl spun ca pe o certitudine. Iar rezultatul acestei metodologii imperfecte, respectiv a aplicării ei, este da, o diferență, a cărei amplitudine nu o cunoaștem”, spune fostul ministru.

Investigația ar fi fost începută abia în urmă cu câteva zile și tot în urmă cu câteva zile i-a fost semnalată problema ministrului de către unul dintre consilieri.

”O problemă cu siguranță există. Am făcut verificări la nivel mic, la nivel de spital, văzând care sunt cifrele, verificări în cele două platforme în care se raportează și, într-adevăr, există o problemă de metodologie care rezultă în cifre diferite. Dacă comparăm cele două platforme în care se fac raportări - una se numește Alerte MS - este o platformă în care raportează spitale - cealaltă se numește Coronaforms - este o platformă în care raportează mai multe entități, medici de familie, spitale si nu numai... Vedem că este o diferență și diferența este semnificativă. Sunt două platforme care sunt în coordonarea atât a Ministerului de Interne, cât și a Ministerului Sănătății, respectiv Institutul Național de Sănătate Publică”, spune acesta.

„Vorbim despre un lucru pe care l-am observat în urmă cu câteva zile, nu aveam de gând să fac lucrurile acestea publice până să terminam o investigație. Aveam un grup de lucru la MS care ar fi trebuit să se ocupe de acest lucru, mai bine de jumătate dintre ei au fost demiși, iar lucrurile acestea trebuie lămurite”, a adăugat el.

Voiculescu nu a dorit însă să precizeze care e diferența reală dintre cele două platforme spunând că ”cifrele nu sunt exacte”, dar susține că ele sunt importante și nu ”e exclus ca ele să fie de ordinul miilor”.

”Nu este nicio conspiraţie, este o raportare făcută corect la nivelul spitalului şi care nu a fost raportată corect mai sus... Nu zic că cei decedați nu au fost înregistrați, ci doar că ei nu au fost înregistrați în baza de date pe o anumită platformă, dar la spitale ei au fost înregistrați”, spune Vlad Voiculescu.

Vlad Voiculescu, despre ordinul privind carantinarea: Pot să vă spun că nu a existat niciodată o intenţie de a face ceva pe la spate

Vlad Voiculescu susţine că modificarea criteriilor referitoare la carantinare a fost dezbătută cu specialişti timp de două zile, fără a exista obiecţiuni din partea acestora. ”Pot să vă spun că nu a existat niciodată o intenţie de a face ceva pe la spate sau, Doamne fereşte, ceva de genul acesta. Este un demers cât se poate de onest al unui profesionist impecabil, cum este doamna Moldovan, alături de alţi profesionişti”, a declarat acesta.

Ce spunea fostul ministru Tătaru despre paltforma corona-forms

- ”Corona-forms este platforma pe care Ministerul Sănătății cu STS-ul au dezvoltat-o și în momentul în care un rezultat vine de la un laborator el ajunge în același timp atât la pacient, în mesaj sau apare și în format electronic, apare la DSP, din datele pacientului apare la medicul de familie și la Casele de asigurări de sănătate. Este anunțat, se ia legătura cu medicul de familie, rămâne în izolare și monitorizare. În contextul în care avem un rezultat pozitiv și este asimptomatic rămâne în legătură cu medicul de familie. Apariția unor simptome înseamnă reevaluarea, solicitarea unui transport, de obicei Departamentul pentru Situații de Urgență face acest transport, iar la spitalele care sunt dedicate se merge pe programare și se face o evaluare. La spital, dacă evaluarea nu confirmă modificări radiologice se decide continuarea la nivel de domiciliu, în continuare se face monitorizarea cu un tratament de specialitate. La fel, DSP-ul este cel care tot în această platformă va da acele decizii de concediu medical, pe care îl va acorda medicul de familie în monitorizarea de până la 14 zile. În condițiile în care cel care primește testul este negativ, la fel ajunge la medicul de familie care va decide câte zile stă în concediu în funcție de infecția respiratorie pe care a acuzat-o la un moment dat”

- ”În momentul în care un pacient face un test are obligația să rămână la domiciliu până la rezultatul testului, este obligația lui. În acest moment, noi avem terminate studiile pilot la nivelul câtorva DSP-uri din țară, să vedem dacă sistemul rezistă, rezistă, iar miercuri vom fi gata cu acest sistem în toată țara. Până la sfârșitul săptămânii suntem gata și cu introducerea în această platformă a anchetelor epidemiologice. În baza acestor anchete, avem și carantinarea și izolarea celorlalte persoane”