Ministrul de Interne, Lucian Bode, a făcut unele clarificări privind lista ţărilor cu risc epidemiologic, el afirmând că aceasta este întocmită în funcţie de indicele la care se află România, scrie News.ro. Bode a mai explicat că scopul este ca turiştii străini şi români să îşi petreacă concediile în România.

Lucian BodeFoto: captura B1 TV

„Am avut foarte multe mesaje primite din partea românilor din Diaspora, de exemplu din Spania. Spuneau de ce trebuie să intre în carantină când vin în România, dacă în Spania măsurile se relaxează. Noi luăm decizia cu privire la întocmirea listei ţărilor din zona galbenă cu risc epidemiologic ridicat în funcţie de indicele la care se află România. Ţările care sunt peste România sunt considerate automat în zona galbenă”, a declarat Lucian Bode, joi seară, la B1 TV.

Ministrul de Interne a adăugat că, în funcţie de limita de incidenţă, se va stabili ce se întâmplă cu persoanele venite din afara ţării.

„„Aici vom veni, în funcţie de limita de incidenţă, vom stabili ce facem cu persoanele venite din afara ţării legate de carantinare şi cele care vin în România dintr-o zonă verde, spre exemplu. Criteriul nostru să fie aplicat şi la ei şi să nu aibă nicio obligaţie. Azi, dacă noi avem 2,3, iar Spania 2,5 şi vii în România, nu ai vaccin, nu ai test PCR, intri 14 zile în carantină. Cine vine cu test PCR intră 10 zile în carantină la domiciliu. Nu are nicio obligaţie doar cel care are vaccinul. În consecinţă, vom veni cu o clarificare şi pe această zonă”, a declarat Bode.

Lucian Bode a subliniat că scopul este atragerea de turişti.

„Scopul nostru e să protejăm în continuare cetăţenii români, să luăm măsuri de relaxare graduală, dar în acelaşi timp vrem să încurajăm turiştii străini sau români să-şi petreacă concediile în România”, a mai precizat Lucian Bode.

Periodic, CNSU actualizează lista zonelor considerate cu risc epidemiologic.