Vicepremierul Kelemen Hunor a declarat, marţi, că în opinia sa pensia ar trebui să fie maxim 75% din salariul net, iar pensiile actuale care depăşesc salariul nu sunt corecte, scrie Agerpres.

HotNews.roFoto: Hotnews

Kelemen Hunor a precizat, în cadrul unei emisiuni la B1 TV, că dacă România are nişte categorii care pe perioada carierei au nişte restricţii - precum magistraţii, primarii, parlamentarii, poliţiştii, militarii -, atunci se poate compensa pe partea de pensii cu puncte suplimentare, dincolo de principiul contributivităţii, însă statul român trebuie să ia o decizie în acest sens.

„Sunt pensii care sunt mai mari decât salariul brut, de aceea ajungem la 30-40-50.000 de lei pe lună şi acest lucru nu este corect. (...) Din salariul net, maxim 75% poate să fie pensia. (...) Aşa fac nemţii, aşa fac francezii. De la 70, la 75%, unii merg până la 76-77%. Aşa fac în foarte multe ţări deosebirea şi recompensa pentru aceste categorii profesionale. Noi evităm să discutăm acest lucru”, a afirmat vicepremierul.

El a amintit că în cadrul coaliţiei a fost înfiinţat un grup de lucru care analizează problema acestor categorii de pensii.