"10% din promoţia curentă nu a putut să intre la examenul de evaluare naţională. În general, rata de participare la evaluare e de peste 90%... Aproape 16.500 de elevi de clasa a VIII-a au rămas corigenți în acest an", a declarat ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, la Antena 3.

Sorin CimpeanuFoto: Agerpres

Recomandări pentru Evaluarea naţională Modificările au fost reamintite duminică, de ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu:

  • un timp de 15 minute suplimentar pentru completarea datelor de identificare din căsuţă
  • posibilitatea de a face desene geometrice fără a se considera semne particulare
  • a redus la 2 numărul notelor necesare pentru încheierea situaţiei şcolare.

Ministrul Educaţiei a precizat că toate aceste schimbări vin în ajutorul elevilor, după perioada grea din pandemia COVID, când o mare perioadă de timp cursurile s-au fpăcut on-line şi multe şcoli au fost închise.

Mulţi elevi din clasele terminale nu au avut cel puţin două note la toate materiile pentru a li se putea încheia mediile și a se înscrie la BAC

Ministrul Educaţiei a anunţat că mulţi elevi din clasele terminale nu au avut cel puţin două note la toate materiile pentru a li se putea încheia mediile. De aceea, nu s-au putut înscrie la Bacalaureat.

”O perioadă atât de lungă în care elevii au pierdut contactul cu şcoala este, cu siguranţă, din păcate, o cauză a numărului mai mic de elevi înscişi la Bacalaureat în acest an”, a declarat, luni seară, la TVR 2, Sorin Cîmpeanu.

Ministrul a precizat că s-au înscris 114.143 de elevi din promoţia curentă, respectiv 77%, faţă de peste 125.000 încrişi anul trecut. De asemea, s-au încris din promoţiile anterioare 19.520, în anii trecuţi numărul celor înscrişi fiind mult mai mare.

”Este, din păcate, un efect al acestei perioade de criză. Sunt, cu siguranţă, destul de mulţi cei care au vrut să se înscrie la examenul de bacalaureat, dar nu au putut deoarece nu au reuşit să-şi înscheie mediile, situaţiile şcolare”, a precizat ministrul.

Ministerul Educaţiei a redus la minimum 2 numărul de note, dar ”un număr important de elevi nu au reuşit să încheie situaţia şcolară, deci nu s-au putut înscrie la Bacalaureat”. Întrebat ce le recomandă elevilor care susţin examene în perioad aurmătoare, Cîmpeanu a afirmat: ”Încredere, optimism, deşi suntem conştienţi că pierderile şi dificultăţile au fost foarte mari”.