Premierul Florin Cîțu susține că țintele asumate au fost o dorință pentru a ieși din criză, că la orașe sunt peste 50% din oameni vaccinați, dă vina pe lipsa PSD de implicare și se plânge că este criticat chiar de șeful PNL, Ludovic Orban. Cu toate acestea, Cîțu spune că nu își explică de ce nu a mers bine campania de vaccinare.

Florin Citu, la maratonul vaccinariiFoto: gov.ro

”Campania de vaccinare nu e a mea, ci e o campanie care salvează vieți. Mi-aș dori ca toți liderii politici să înțeleagă asta. Mi-aș fi dorti ca domnul Orban să subliieze implicarea totală a guvernului în campania de vaccinare, d elogistica pusă la dispoziție. Dar, de când mi-am anunțat candidatura la șefia partidului, sunt criticat”, spune premierul la Digi 24.

"Dacă ne uităm la oraşe, avem o rată a vaccinării aproape de 50%. Dacă ne uităm în mediul rural, e adevărat, e o rată mai mică, doar c[ aglomerarea în mediul rural este foarte scăzută şi atunci probabilitatea ca să se infecteze oamenii e mult mai mică. Dacă ne uităm la ce avem în România şi cum a evoluat pandemia, este ok. Bineînţeles că şi eu vreau să fie mai multă lume vaccinată. (...) Nu ştiu exact ce nu a mers”, a susţinut premierul.

Ludovic Orban a vorbit marți despre neatingerea țintei de vaccinare de 5 milioane de persoane până la 1 iunie și cea de 10 milioane până la 1 august. "Cine le-a stabilit, trebuia să le urmărească", a spus liderul PNL.

„Cine a stabilit ţinte, trebuia să le urmărească. În ce mă priveşte, ştiţi că eu întotdeauna m-am ferit să stabilesc ţinte, atâta timp cât nu au existat evaluări foarte serioase. Pe de altă parte, activitatea de vaccinare continuă. Ea nu s-a oprit în niciun moment şi tocmai asta am discutat astăzi – să găsim soluţii de a creşte numărul persoanelor vaccinate, inclusiv stimulente de genul bonurilor de masă sau alte instrumente care au fost folosite cu succes în alte ţări”, a explicat Ludovic Orban.

Și Vlad Voiculescu l-a ironizat pe Florin Cîțu vorbind despre ”succesul" deduminică al campaniei de vaccinare - 14 vaccinări pe centru, 8-9 pentru prima doză, restul pentru rape.

În replică, premierul i-a cerut lui Vlad Voiculescu să arate cu ce ajută el la mersul campaniei de vaccinare.

Ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă, a declarat marți că a propus, în ședința coaliției de guvernare, o serie de măsuri de accelerare a campaniei de vaccinare anti-COVID. Propunerile vizează recompense pentru cei care se vaccinează dar și restricții pentru cei nevaccinați: testarea obligatorie a personalului medico-sanitar nevaccinat și acces limitat în weekend în zonele neesențiale. De altfel, în ședința Coaliției liderii PNL, USR și UDMR au căzut de acord că se impun măsuri mai dure decât obligativitatea testării personalului medico-sanitar nevaccinat.

Despre Nicușor Dan: Încă nu știu ce nu merge la primăria Capitalei. Sunt surprins că Nicușor Dan nu a intrat în PNL

Cîțu spune că lucrurile nu merg cum ar trebui la primăria Capitalei, dar a evitat să răspundă tranșant ce părere are despre activitatea lui Nicoșor Dan spunând doar că ”nu știe încă ce nu merge” la Primăria București.

Premierul a recunoscut din nou că se aștepta ca Nicușor Dan să s eînscrie în PNL și că nu înțelege de ce nu a făcut acest lucru.