Ioana Mihăilă, ministrul Sănătătii, spune că dacă cifrele privind infectarea vor crește periculos, atunci accesul în baruri, restaurante și malluri s-ar putea face doar pe baza certificatului COVID, aceasta fiind o variantă de lucru. Ministrul afirmă că se lucrează cu trei priorități în acest moment: menținerea școlilor deschise, să nu restricționeze circulația vaccinaților și să mențină deschise activitățile economice care au fost afectate grav în prima carantina.

Ioana MihailaFoto: Captura video

”Sunt discuții la nivel de guvern și de specialiști despre cum vom acționa daca cifrele vor creste semnificativ si daca paturile din spitale se vor umple”, a spus ministrul Mihăilă, luni seară, la Digi 24, ea enumerând cele trei mari priorități:

  • Menținerea cât mai mult a școlilor deschise, până la rata de infectare de 6 la mie
  • Să nu fie restricționată circulatia persoanelor vaccintae
  • Să nu fie restricționate activitățile economice care au suferit în prima carantină.

Ea a spus că ritmul de creştere a cazurilor de COVID-19 este mai mare decât cel estimat de specialişti în urmă cu o lună, iar în aceste condiții autoritățile se pregătesc pentru momentul în care rata de infectare va creşte, fiind discutate diferite scenarii, precum accesul la anumite activităţi doar pe baza certificatului COVID.

Guvernul a adoptat luni o Ordonanță de Urgență care prevede că certificatele digitale COVID-19 pot fi utilizate și pe teritoriul României pentru atestarea vaccinării, testării sau a trecerii prin boală a titularilor, iar termenul de valabilitate al certificatului pentru test antigen rapid crește la 48 de ore, de la 24 de ore, cum este în prezent.

Mihăilă a spus că, astfel, s-a creat cadrul legal astfel încât certificatul verde europan să poată fi folosit şi la nivel naţional.

  • ”În funcţie de cum va evolua pandemia, vom vedea la care dintre activităţi vom verifica aceste certificate, permiţând accesul fie pe baza certificatului COVID, fie pe baza adeverinței COVID care atestă vaccinarea, dacă ne referim la activităţi cu risc mai mare de transmitere, activităţi în spaţii închise, cu aglomerări”, a declarat Mihăilă.

Întrebată dacă accesul la mall, de exemplu, va fi permis doar cu certificatul de vaccinare, Mihăilă a afirmat: ”Da, este o variantă de lucru, aşa cum o altă variantă este ca în restaurante sau în baruri - unde riscul de transmitere, nepurtând mască, este mare - accesul să se facă pe baza certificatului. Aceste discuţii vot fi concretizate dacă incidenţa creşte”.

Începutul școlii: Profesorii nevaccinați:

Întrebată dacă părinţii vaccinaţi pot refuza ca la clasa copilului lor să intre profesori nevaccinaţi, Mihăilă a răspuns: ”Cred că părinţii ar trebui să ceară şcolilor situaţia profesorilor vaccinaţi şi nevaccinaţi. Ca să fie o chestiune transparentă şi ca şcolile să promoveze mai mult vaccinarea în rândurile profesorilor”.

Cum se vor desfășura orele la clasă:

Ministrul a explicat, de asemenea, că pentru copiii din ciclul primar se vor permite măşti textile, însă pentru cei din ciclul gimnazial şi cel liceal se va impune purtarea măştilor medicale, întrucât cele textile nu sunt realizate după un standard.

Ioana Mihăilă a vorbit şi despre orele de sport şi a explicat că, până la pragul de 2 la mie, acestea se vor putea desfăşura fără mască de protecţie, dar, pe cât posibil, în aer liber.

După incidenţa de 2 la mie, dacă nu se pot face orele în aer liber, se va renunţa la orele de sport, dar copiii nu vor fi obligaţi să poarte masca în timpul exerciţiilor.

”Până la incidenţa de 2 la mie, ipoteza pe care o avem acum pe masă este fără mască în sala de sport, dar cu recomandarea fermă ca activităţile sportive, acolo unde se poate, să fie desfăşurate afară, doar la nevoie în interior. Peste incidenţa de 2 la mie se renunţă la activitatea sportivă dacă ea nu se poate desfăşura afară”, a afirmat ministrul.

De ce a mers prost vaccinarea? Ministrul a dat vina pe educația românilor și pe campaniile de fakenews și nu crede că organizarea campaniei ar fi fost proastă.

A treia doza de vaccin: România este de pregătită chiar de mâine să ofere a treia doză, dar se așteaptă acordul de la Agenția Europeană a Medicamentului.