Preşedintele PNL, Ludovic Orban, a declarat luni seară, la TVR 1, că programul PNDL 3 va fi adoptat atunci când se va ajunge la o înţelegere în coaliţie şi a explicat că partenerii de la USR PLUS nu sunt împotriva acestui program, dar că au pus unele condiţii pentru adoptar, potrivit News.

Ludovic OrbanFoto: Agerpres

”Sunt mai multe puncte care sunt în discuţie, trebuie să căutăm consensul, să căutăm formula care să permită ca fiecare formaţiune politică să îşi vadă punctul de vedere în deciziile luate, În ceea ce priveşte PNDL3, eu le-am explicat încă din prima discuţie la sfârşitul lui ianuarie, începutul lui februarie şi am şi dat explicaţia că nu mi s-a năzărit mie sau PNL sau UDMR să lanseze un plan de investiţii în dezvoltarea locală. Avem o mare problemă. Pe măsură ce se termină PNDL1 şi PNDL2 care se apropie de final... dintr-o valoare de 55 - 56 miliarde de euro, sunt decontate 37-38 miliarde, deci au mai rămas vreo 17-18 miliarde care se decontează în anul ăsta, în anul care va veni. PNDL1 a început în 2014 că în 2014 umbla Dragnea cu proiectele ca să atragă primarii PNL de partea PSD în timpul Ordonanţei 55, înaintea alegerilor prezidenţiale din 2014. Deci PNDL1 în 014 s-a născut. PNDL2 în 2017, începutul lui 2018. Ele se apropie de final”, a declarat Ludovic Orban, la TVR1, luni seara.

Liderul liberal a adăugat că pentru a se dezvolta localităţile au nevoie de infrastructură, iar acest program prevede finanţare pentru partea de infrastructură.

”Care e problema? Orice comunitate locală, dacă vrea să aibă şanse la dezvoltare are nevoie de infrastructură pentru că nu vine nimeni să investească în localitatea respectivă dacă nu găseşte conexiuni rutiere, dacă nu găseşte apă, canal, gaz, electricitate, tot ce ar putea fi necesar pentru a fi suportul unei activităţi economice. Dezvoltarea comunităţilor locale depinde de dezvoltarea acestei infrastructuri. Ştiu foarte bine ce zice USR PLUS, dar lucrurile vor ajunge la o înţelegere. Deocamdată, finanţări pentru infrastructură locală, pe fonduri europene nu vor fi disponibile decât parţial pe PNRR, vreo 18 milioane, pentru apă-canal, în special pentru localităţile mai mici sau pentru finanţarea branşamentelor. Din cauza asta era nevoie de acest plan de investiţii, pentru a finanţa”, a declarat Orban.

Ludovic Orban a explicat şi care sunt propunerile partenerilor de coaliţie din USR PLUS privind acest program.

”Ce propune USR PLUS? Propune mare parte din propunerile din actul normativ. Ei vor transparenţă, vor proceduri de selectare şi criterii obiective de selectare a proiectelor, platformă digitală prin care practic toate proiectele şi evoluţia acestora să se ştie farte clar, cât costă, în ce ritm se realizează. Vor ca să nu existe nişte norme metodologice care să fie aprobate prin ordin de ministru, să fie o selecţie obiectivă şi să existe criterii de prioritizare pentru alocarea fondurilor. Plus câteva chestiuni, să nu asfaltezi unde ai apă şi cana, să nu finanţezi prin PNDL3 unde e finanţare din PNRR. Nu e nicio problemă. Programul va fi adoptat în momentul în care ne înţelegem în coaliţie. Acum suntem în discuţii”, a declarat Orban.

Premierul Florin Cîţu a afirmat, luni, că nu există niciun fel de dezbatere legată de PNDL 3, întrucât a fost de acord cu toate propunerile colegilor de coaliţie. ”În afară de discuţii politice, nu există niciun fel de alte dezbateri”, a afirmat premierul, precizând că programul este în circuitul de avizare.