Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a declarat duminică seară, la Digi 24, că este posibil ca în a doua jumătate a lunii octombrie, Capitala să atingă pragul de şase infectări cu COVID-19 la o mie de locuitori, moment în care toate şcolile vor trece în online, pentru zece zile, potrivit News.

Sorin CimpeanuFoto: Agerpres

”Astăzi, în Bucureşti avem 1.02 rata de infectare. La 1 august aveam 0,13, deci într-o lună am crescut de şase ori. Dacă nu înţelegem importanţa vaccinării, este posibil să ajungă, în a doua parte a lunii octombrie, Bucureştiul, la şase la mie. A nu se confunda atingerea pragului de şase la mie cu intrarea în carantină. Ar urma să stea 10 zile - două săptămâni, în online. Aşa a fost şi în valul 3. (...) Există în ordinul comun o prevedere care spune că se ia în calcul rata de infectare a fiecărei zile de vineri. Şi este valabil scenariul acesta stabilit pentru întreaga săptămână. Dacă într-o zi de vineri vom avea 5,99 la mie, toate şcolile vor fi cu prezenţă fizică, chiar dacă luni, marţi, miercuri se ajunge la 6.01 - 6,05. Sunt praguri stabilite de INSP, Ministerul Sănătăţii, CNSU, rata de 6 la mie, ca referinţă. Autorităţile statului şi-au asumat răspunderea de 6 la mie ca rată de referinţă”, a declarat Sorin Cîmpeanu, la Digi 24, duminică seara.

Ministrul Educaţiei a declarat că o persoană din fiecare şcoală organizează întâlniri între părinţi şi reprezentanţi DSP pentru a li se explica importanţa vaccinării copiilor.

”Am cerut o listă cu persoana desemnată la nivelul fiecărei şcoli pentru siguranţa sanitară şi facilitarea întâlnirilor interactive între părinți şi DSP. Aceste discuţii au început să aibă loc şi vor fi susţinute până în 13 septembrie şi după 13 septembrie. E vorba de o informare pentru a-şi exprima părinţii un acord informal asupra vaccinării”, a declarat Cîmpeanu.

Întrebat dacă un profesor nevaccinat mai poate preda fizic, ministrul Educaţiei a declarat că profesorii s-au imunizat în proporţie de 60 la sută.

”Nu avem niciun fel de diferenţiere între profesorii vaccinaţi şi nevaccinaţi. Profesorii sunt categoria socio-profesională care a înţeles importanţa vaccinării. Procentul la ultima interogare a fost de peste 60 la sută. Numărul în valoare absolută a fost de peste 185.000. Am lansat o nouă interogare a sistemului în urmă cu câteva zile, cei din învăţământul preuniversitar au revenit la şcoală din 1 septembrie şi răspund la acest chestionar, eşti vaccinat sau nu eşti vaccinat. De asemenea, cei din învăţământul universitar urmează să răspundă. Termenul este 8 septembrie pentru actualizarea acestui procent de 60 la sută”, a completat Cîmpeanu.