Premierul desemnat, Dacian Cioloş, l-a criticat joi seară, la TVR, pe premierul interimar, Florin Cîţu, că a folosit Fondul de rezervă ca să "premieze" primarii care îl susţin, în loc să ajute oraşele mari să achite facturi de energie care în ultima perioadă au crescut. Cioloş a propus, printre altele, acordarea de subvenţii pentru CET-uri, potrivit News.

HotNews.roFoto: Hotnews

"L-am auzit pe Dominic Fritz, pe Lucian Viziteu de la Bacău, pe Allen Coliban. Toate oraşele mari sunt afectate de acest lucru (creşterea preţului la energie - n.r.). Din păcate, am văzut, Fondul de rezervă e folosit în continuare de premier ca să premieze primari care îl susţin. E păcat că ajungem în anumite situaţii. Avem nevoie să dăm o perspectivă clară primarilor”, a declarat Dacian Cioloş, la TVR, joi seara.

Dacian Cioloş a propus alocarea de subvenţii către CET-urile din marile oraşe, având în vedere că a crescut preţul la energie.

"Aceasta este o soluţie pe care noi o propunem, subvenţii pentru CET-uri, pentru centrele acestea de energie termică din oraşele mari, mai ales, care au costuri insuportabile pentru bugetul local. Îmi spunea Dominic Fritz că au crescut preţurile de trei-patru-cinci ori, într-o perioadă foarte scurtă, de două săptămâni, şi preţurile continuă să crească. În aceste condiţii, oraşele nu se pot descurca singure”, a susţinut el.

Premierul desemnat a afirmat că se mai gândeşte şi la reducerea TVA.

"Ne gândim apoi la măsuri care să aibă un efect direct asupra preţului la energie pe factura oamenilor, a cetăţenilor, a gospodăriilor. Şi aici ne gândim la reducerea TVA pe o perioadă limitată. Ştiu că sunt unii care nu sunt de acord cu reducerea TVA pentru că apoi e mai greu să o creşti din nou, dar în acest caz am văzut şi în alte state membre UE se discută această soluţie, o reducere a TVA de la 19% la 5% pentru energie. Acest lucru ar duce preţurile la energie mai jos semnificativ”, a declarat Cioloş.

Dacian Cioloş a vorbit şi despre eliminarea plăţii pentru certificatele verzi.

"Eliminarea plăţii costului pentru certificatele verzi care sunt prezente acum pe facturile pentru anumite gospodării. Eliminarea pe o perioadă ar reduce preţurile. Ne gândim la nişte credite ţintite pe nişte companii, mai ales pentru IMM care multe dintre ele au traversat o perioadă dificilă, mai ales în perioada de lockdown când activitatea multora a fost redusă, dacă nu închisă, au trecut cu greu de această perioadă şi acum dau din nou de o perioadă dificilă. Acele resurse puţine pe care le avem trebuie să le cheltuim eficient şi nu să distribuim bani pentru a plăti obiective politice”, a arătat Dacian Cioloş.

În Timişoara, societatea de termoficare, Colterm, a distribuit agent termic populaţiei începând de luni, iar din cauza frigului din clase, mai multe şcoli au trecut la cursuri online. Primarul Dominic Fritz a declarat că situaţia termoficării din municipiu este una dificilă având în vedere costurile ridicate la gaze. Edilul a făcut un apel la partidele parlamentare să găsească soluţii pentru ajutorarea unor oraşe care se află în aceeaşi situaţie cu Timişoara.

Colterm are datorii de peste 300 de milioane de lei, majoritatea rezultate din neplata, de către Guvern, a unor subvenţii, de-a lungul anilor. Pe lângă aceste datorii, în luna mai, Colterm a primit o amendă de 21 de milioane de euro pentru că nu a cumpărat certificatele de poluare impuse de Uniunea Europeană. Amenda a fost contestată de Primăria Timişoara.