Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat marţi că în ceea ce priveşte proiectul referitor la certificatul verde se poate accepta o soluţie de compromis în privinţa testării gratuite, dar nu mai mult de 30 de zile, iar Parlamentul trebuie să găsească o soluţie bună, nu una de compromis.

HotNews.roFoto: Hotnews

„Lucrurile stau în felul următor: Dacă statul îţi asigură vaccinul gratis, dacă nu te-ai vaccinat, te-ai îmbolnăvit, îţi asigură tratament pe gratis în spital, nu poţi să aştepţi totul de la stat, pe gratis. Nu funcţionează. Şi eu am fost împotrivă să plătim de la bugetul de stat testările, când plăteşti vaccinul, când plăteşti tratamentul. Se poate accepta o soluţie de compromis de 30 de zile, 40 de zile, până când se face vaccinarea completă, cu două doze, Dar mai mult nu pot accepta, pentru că acest lucru înseamnă că mergem spre a goli bugetul statului”, a declarat Kelemen Hunor, marți seară, la B1 TV, potrivit Agerpres.

El a precizat că acest subiect a fost discutat, marţi, cu liderii celorlalte partide, în cadrul negocierilor pentru formarea unei noi majorităţi.

„Astăzi am discutat mult doar despre acest aspect. Se conturează o soluţie, dar specialiştii o să o pună pe hârtie. Mai există şi varianta să vedem acest certificat în ce perioadă funcţionează, când suntem pe val, când cresc (cazurile - n.r.), când trebuie să pui nişte interdicţii. (...) În acest moment parcă suntem pe scăderea cazurilor, să vedem peste două săptămâni. Să fie aşa, dar acest lucru nu înseamnă că în ianuarie - februarie nu vom intra pe alt val de creştere şi de aceea trebuie să ne pregătim de acum, şi pregătirea înseamnă şi vaccinare, şi campania de vaccinare, înseamnă şi pregătirea spitalelor cu medicamente. (...) În acest moment înseamnă că în Parlament trebuie să se găsească o soluţie bună, nu de compromis, o soluţie bună, că de compromis, în stilul „tradiţional” românesc, dăm o lege şi facem 3 portiţe ca să ai de unde să pleci, să nu aplici legea. Nu sunt de acord cu aşa ceva”, a explicat liderul UDMR.

Partidul Naţional Liberal susţine, la proiectul de lege privind certificatul verde, ca testarea COVID-19 să fie gratuită timp de 30 de zile pentru angajaţii de la stat şi privat nevaccinaţi, a anunţat, marţi, preşedintele Comisiei de sănătate, deputatul PNL Nelu Tătaru.

Comisia de sănătate a Camerei Deputaţilor s-a reunit, marţi, pentru a discuta proiectul privind certificatul verde, însă nu s-a ajuns la o concluzie, în şedinţă fiind doar prezentate amendamente depuse până în prezent.