Ministrul interimar al Justiţiei, Lucian Bode, a afirmat vineri seară, la Antena 3, că PNL, PSD şi UDMR vor trece în Programul de guvernare, referitor la Secţia specială, „o soluţie normativă care să garanteze independenţa magistraţilor, imparţialitatea lor”. „Un act normativ care să fie trecut urgent prin Parlament este soluţia”, a transmis Bode, potrivit News.ro.

Lucian BodeFoto: Arhiva personala

Lucian Bode a fost întrebat la Antena 3 despre negocierile politice pe tema desfiinţării Secţiei speciale şi a afirmat: „Am discutat o variantă de text care să fie agreată de cele trei-patru formaţiuni politice. Ne asumăm cu toţii că această guvernare este o guvernare pro-europeană, care militează pentru eficienţa actului de justiţie, pentru independenţa justiţiei, pentru stabilitatea sistemului judiciar”.

Bode a precizat că un obiectiv major de ţară - aderarea la Spaţiul Schengen „este, din păcate, condiţionat (....) de ridicarea MCV, iar ridicarea MCV este condiţionată de încetarea activităţii SIIJ”.

„Vom trece în Programul de guvernare, vom face trimitere, la o soluţie normativă, la un act normativ care să garanteze independenţa magistraţilor, imparţialitatea lor şi care să rezulte în urma dialogului cu sistemul judiciar. Un act normativ care să fie trecut urgent prin Parlament este soluţia la această problemă cu care s-a pricopsit România”, a mai afirmat Bode.

Acesta a mai declarat că „pentru sistemul judiciar semnalele de stabilitate sunt absolut obligatorii”.

„Sunt multe frământări în sistem şi o soluţie legislativă clară, limpede pentru toată lumea, ţinând cont de recomandări, cred că este necesară, obligatorie şi să vină într-un timp cât mai...”, a mai adăugat Bode.

Desfiinţarea Secţiei speciale este unul dintre punctele divergente în continuare la negocierile dintre PNL, PSD şi UDMR.

CITEȘTE ȘI: