Vicepreşedintele USR, fostul ministru al Investiţiilor şi Proiectelor Europene Cristian Ghinea, a afirmat la Digi 24 că implementarea Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) poate fi pusă în pericol "doar dacă suntem foarte stupizi noi, ca ţară". În ceea ce priveşte o eventuală renegociere a prevederilor planului, Ghinea consideră că motivele invocate de PSD pentru un astfel de demers sunt "fanteziste" şi anunţă că oficialii de la Bruxelles cer motive bine întemeiate pentru o eventuală renegociere, potrivit News.

Cristian GhineaFoto: Agerpres

Întrebat marţi seară, la Digi 24, dacă există pericolul ca PNRR să nu fie implementat, Cristian Ghinea a răspuns: "Doar dacă suntem foarte stupizi noi, ca ţară, noi, ca Guvern, ca să zic aşa".

"Altfel, PNRR-ul a fost negociat de către mine şi de către Florin Cîţu cu intenţia fermă şi cu bună credinţă să îl aplicăm. Nu au fost chestiuni aberante acolo. Până la 31 decembrie anul ăsta trebuie să fie gata sistemul informatic. (...) Mai trebuie semnate nişte acorduri cu Banca Europeană de Investiţii şi cu Fondul European de Investiţii până la 31 decembrie, cred că am putea folosi 1,2 miliarde de euro, bani rapid care intră în economia românească în zona privată”, a adăugat fostul ministru al Proiectelor Europene. El a susţinut că autorităţile române trebuie să facă cerere de plată şi primii bani vor ajunge în ţară încă de anul acesta.

Fostul ministru a afirmat că nu este posibilă o renegociere a PNRR, idee avansată de către preşedintele PSD Marcel Ciolacu, decât în situaţii bine fundamentate. El a acuzat PSD că invocă "motive fanteziste" de renegociere, arătând că din astfel de motive nu se face renegocierea.

"În regulament spune că un stat membru trebuie să ceară, trebuie să fie fundamentat. (...) Ca să se întâmple acum o renegociere trebuie să fie o argumentare solidă şi nişte motive bine întemeiate. Comisia Europeană a răspuns la o solicitare de presă şi la ce înseamnă motive bine întemeiate şi a zis dacă se întâmplă o catastrofă naturală. Aşa, că domnul Ciolacu spune că el nu vrea să aplice ceva ce a negociat Ghinea, de parcă am negociat la mine în debara, eu am negociat ca ministru al Guvernului României, împreună cu restul Guvernului”, a adaugat Cristian Ghinea.

Europarlamentarul social-democrat Carmen Avram susţine, într-o declaraţie pentru News.ro, că PSD nu vrea să renegocieze întreg proiectul PNRR, ci “să scoată tot ce e mai periculos de acolo”, cum ar fi închiderea minelor. De asemenea, Carmen Avram susţine introducerea în PNRR a unor prevederi care să sprijine agricultura.