Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, afirmă că foarte probabil tulpina Omicron circulă în Europa, inclusiv în România, de mai mult timp, având în vedere faptul că a existat circulaţie între Africa de Sud şi Europa şi înainte de data identificării acestei tulpini. În ceea ce priveşte răspândirea noii tulpini a virusului SARs-CoV-2, Rafila este de părere că "probabil că vom mai avea câteva săptămâni bune până să ajungem la transmiterea comunitară", potrivit News.ro.

Alexandru RafilaFoto: Guvern

"Probabil că vom mai avea câteva săptămâni bune până să ajungem la transmiterea comunitară, însă lucrul ăsta nu este sigur. Noi nu cunoaştem, de fapt, amploarea circulaţiei acestor tulpini, aici a fost ţintită identificarea, pacienţii au venit din zona afectată, din sudul Africii, sau sunt contacţi ai persoanelor respective. Părerea mea este că acest virus circulă deja de ceva timp şi în România şi în alte ţări din Uniunea Europeană, pentru că până în data de 24 noiembrie nu am avut informaţii, nu a fost practic clasificat şi, în mod evident, a existat circulaţie din sudul Africii către Europa şi în perioada anterioară. Deci o perioadă de câteva săptămâni probabil că vom mai sta liniştiţi. Vestea la care sperăm că ajungem este legată de faptul că, cel puţin după ceea ce se întâmplă în Africa de Sud, această tulpină produce forme de boală ceva mai uşoare, iar inclusiv în rândul pacienţilor spitalizaţi necesitatea resurselor terapeutice suplimentare, cum ar fi oxigenul sau alte tipuri de resurse terapeutice sunt mai puţin utilizate, dar asta nu înseamnă că nu e o problemă de sănătate publică", a afirmat ministrul Sănătăţii, vineri seară, în cadrul unei dezbateri la TVR.

El a explicat că şi la un procent mic de cazuri complicate sistemul de sănătate "se poate colmata".

În ceea ce priveşte severitatea bolii cauzate de noua tulpină Omicron, ministrul a afirmat că nu există studii clinice relevante care să arate că această tulpină este mai puţin agresivă decât tulpina Delta, el arătând că este "mai degrabă o speranţă" în acest sens.

În acest context, Rafila a subliniat că este foarte importantă vaccinarea. Rafila le-a recomandat tinerilor care merg de sărbători să îşi viziteze rudele mai în vârstă să se testeze înainte, pentru a se asigura că nu sunt vectori de transmitere a bolii.