Medicul Simin Florescu, manager al Spitalului Clinic de Boli Infecţioase şi Tropicale "Victor Babeş" din Bucureşti, afirmă că problema spitalelor din România nu este legată de asigurarea medicamentelor antivirale pentru tratarea pacienţilor infectaţi cu virusul SARS-CoV-2, ci "rezerva de energie umană care este pe cale de secătuire". Medicul adaugă că "nu există un antiviral, în acest moment, perfect pentru COVID", subliniind importanţa vaccinării, potrivit News.ro.

Spitalul Victor Babes din BucurestiFoto: AGERPRES

"Nu cred că trebuie să ne referim neapărat la antivirale, pentru că nu asta ar fi problema principală în spitale. De altfel, pacienţii care ajung, după modelul valului patru, în spital sunt pacienţi care sunt cam depăşiţi de tot ce înseamnă tratament antiviral, ajung în stare gravă şi necesită tratamente de susţinere a funcţiilor vitale, tratamente imunomodulatoare şi alte tipuri de intervenţii terapeutice. Cum ne pregătim, ce o să facem în valul cinci? Pot să fiu puţin cinică şi să spun că ne-am obişnuit şi că de acuma ştim foarte bine ce avem de făcut. Problema însă este rezerva de energie umană care este pe cale de secătuire. Şi cred că nu ar trebui să forţăm situaţia expunând din nou spitalele la un val imens de pacienţi, ci ar trebui să ne vaccinăm ca să nu ajungem în aceeaşi situaţie ca în valul patru”, a afirmat Simin Florescu, vineri seară, în cadrul unei dezbateri la TVR.

Medicul este de părere că spitalele ar trebui să "fie rezervate acelor cazuri extreme", pacienţi cu foarte multe comorbidităţi, care fac forme severe de boală.

Conf. dr. Simin Florescu a menţionat că "nu există un antiviral, în acest moment, perfect pentru COVID".