Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, afirmă că România este ţara din Uniunea Europeană care a făcut cele mai puţine teste pentru depistarea infecţiei COVID-19. El susţine că noile măsuri adoptate de autorităţi vor duce la creşterea gradului de testare, care este foarte importantă în gestionarea crizei sanitare provocate de pandemie, potrivit News.ro.

HotNews.roFoto: Hotnews

"A apărut o Hotărâre de Guvern de curând care spune foarte clar: accesul, de exemplu, la mall-uri, la cinematografe, este posibil şi pe bază de test. Deci dintr-o dată o să avem o adresabilitate mai mare la testare, care să ştiţi că e foarte, foarte importantă pentru că îţi oferă şansa să descoperi mai multe cazuri. Cu cât testezi mai mult, cu atât ai o şansă mai mare. Or, România, trebuie să recunoaştem, a fost campioană din punctul ăsta de vedere, a testat cel mai puţin din Uniunea Europeană. Nu vreau să fac comentarii acuma (...). Asta este situaţia, mergem înainte şi încercăm, acuma nu trebuie să începem cu greaua moştenire”, a afirmat Alexandru Rafila, vineri seară, la TVR.

Ministrul a susţinut că aceia care doresc să se testeze pentru a beneficia de certificat verde se pot testa în diverse locuri, iar cei care intră în definiţia de caz se pot testa gratuit. Rafila a spus că este posibil ca Institutul Naţional de Sănătate Publică să extindă definiţia de caz, în aşa fel încât aceasta să includă şi contacţii persoanelor infectate.

Rafila a adăugat că s-au făcut "paşi importanţi" pentru ca testele COVID făcute de către medicii de familie să fie raportate direct în aplicaţia CoronaForms, fără a mai fi validate de Direcţiile de Sănătate Publică. El a arătat că în şapte-zece zile sistemul informatic operat de Serviciul de Telecomunicaţii Speciale va fi pus la punct în acest sens.